Julen är över, men knappt hinner vi vila upp oss innan nästa storhelg drar igång. Lyckligtvis finns det mycket tid att spendera framför TV:n även denna gång, och såklart har vi granskat utbudet för några sevärda guldkorn.
I rymden finns inga känslor - fredag, SVT1, kl. 22.00
I höstas gick hans andra film "Bitchkram" upp på biograferna, men det var här allt började för svenske regissören Andreas Öhman. "I rymden finns inga känslor" berättar historien om 18-åriga Simon, som är diagnostiserad med Aspergers syndrom. När hans äldre bror blir dumpad av sin flickvän försöker Simon göra sitt bästa för att hitta en ny åt honom, något som inte är helt lätt. När filmen kom för några år sedan rådde stor oenighet bland kritiker och publik, där MovieZine faktiskt gav den bottenbetyg. Men film är ju subjektivt, så ge den själv en chans i helgen. Den har faktiskt sina stunder.
Australia - lördag, Sjuan, kl. 20.00
Många av dagens stora skådespelarstjärnor är det som härstammar från landet därunder. Nicole Kidman och Hugh Jackman är två av dem och båda återvände de till hemlandet Australien för att spela huvudrollerna i "Moulin Rouge"-regissören Baz Luhrmann storslagna epos. Här förtäljs historien om den engelska ladyn Laura Ashley (Kidman) som åker till Australien under andra världskriget för att konfrontera sin man och få honom att sälja ranchen de har där. Mannen har dock dött och Laura får ta hand om ranchen, med hjälp av boskapsdrivaren Rover (Jackman). Inte är det svårt att lista ut var detta kommer ta sig, men utöver den klassiskt Hollywoodska kärlekshistorien hanterar Luhrmann också större frågor om landets historia - hela tiden med episk storslagenhet.
Ladyhawke - söndag, TV3, kl. 16.30
Samma år som han kom med sin av många älskade "Goonies - Dödskallegänget" gjorde regissören Richard Donner också "Ladyhawke" - en fantasyberättelse om en tragisk historia mellan ett kärlekspar som fått en förbannelse över sig. På dagen är riddaren Etienne av Navarre (Rutger Hauer) en vanlig man och hans kärlek Isabeau d'Anjou (Michelle Phieffer) förvandlad till en hök. På natten blir hon en vanlig kvinna igen, men Etienne förvandlas till en varg. Mitt i allt detta hamnar den unge tjuven Phillippe Gaston (Matthew Broderick) som ska hjälpa de två att bryta förbannelsen. Det hela blir ett ganska gemytligt fantasyäventyr med fantastiskt härligt 80-talssoundtrack.
I hetaste laget - nyårsafton, SVT2, kl. 19.00
När två musikanter blir vittnen till ett maffiamord behöver de försvinna illa kvickt och gör som vem som helst skulle göra - tar på sig en klänning och går med i ett jazzband för kvinnor. Inte den mest vattentäta planen, men för publiken blir det desto roligare. Och även om det blir en del traditionell sängkammarfars ibland är "I hetaste laget" en mycket pricksäker komedi - mycket tack vare regissören Howard Hawks, men framförallt genom skådespelartrion Jack Lemmon, Tony Curtis och Marilyn Monroe. Just Curtis har ett par lysande scener och tillsammans med Lemmon blir de ett radarpar av rang. Kort sagt en klassiker och queerfilmfavorit som håller än idag.
Trollkarlen från Oz - nyårsdagen, SVT2, kl. 16.20
Såvida du inte drar igång en film på sentimmarna efter tolvslaget blir detta den första filmen du ser på det nya året, och vilken film att inleda med! Victor Flemings Technicolortårta baserad på L. Frank Baums klassiska berättelse om den lilla flickan Dorothy som blåser iväg till landet Oz och stiftar bekantskap med fågelskrämmor, häxor och flygande apor är ett filmiskt mästerverk av sällan skådat slag. Lika fantastisk nu som då, både för stora och små åskådare. Och dessutom lite uppladdning inför Sam Raimis prequel "Oz: The Great and Powerful".
Palme - onsdag, SVT2, kl. 10.00
För er som missade den enormt hyllade dokumentären om Olof Palme på bio (som fick högsta betyg här på MovieZine), eller inte hunnit se de tidigare delarna i denna förlängda tv-version som SVT visat finns på onsdag chansen att se alla de tre entimmesavsnitten på raken. Det här är den matigare versionen av den redan väldigt omfattande dokumentären om en av Sveriges främsta politiker. Vad som lagts till är oklart, men söker man efter en djupare inblick i den gamle landsfaderns liv lär man inte bli besviken.