Serie

Skribent

Alexander Svensson

24 juli 2024 | 12:00

Om 53 dagar kan Robert Downey Jr. bli historisk

Robert Downey Jr kan bli första mannen i världshistorien som lyckas med det här.
Robert Downey Jr. blev som bekant nominerad för en Emmy förra veckan, för sina fem (!?) roller i HBOs drama “The Sympathizer”. Tack vare nomineringen har han nu en möjlighet att göra något som ingen annan manlig skådespelare någonsin lyckats med: vinna en Emmy och en Oscar samma år.
 
Downey vann ju som vi alla minns sin första Oscar tidigare i år, för rollen som Lewis Strauss i “Oppenheimer”. Filmen släpptes visserligen 2023, men Oscarn delades inte ut förrän 2024. Vinner Downey en Emmy för “The Sympathizer” på galan i september har han således fått bägge priserna samma år, vilket inga andra män gjort, enligt Screen Rant.
 
Däremot har två kvinnor gjort det. Helen Hunt vann 1997 en Oscar för “Livet från den ljusa sidan” och plockade samma år hem en Emmy för serien “Galen i dig”. Helen Mirren fick en Oscar 2007 för “The Queen”, och en Emmy för “I mördarens spår - Sista akten”. Lyckas Downey med sin Oscar-Emmy-kombo blir han inte bara den första mannen att göra det, utan även den första människan som inte heter Helen som lyckas. Det finns alltså många imponerande rekord att slå här.
 
Huruvida Robert Downey Jr. skriver historia eller inte får vi veta om ungefär 53 dagar, då Emmy-galan äger rum den 15 september.
| 24 juli 2024 12:00 |