TV-tips

Skribent

Martin Persson

5 juli 2024 | 07:00

På TV ikväll: En av tidernas mest hyllade franska filmer kom 1960

Godard tog filmhistorien med storm.
Jean-Luc Godard är utan tvekan ett av de viktiga namnen inom filmhistorien, vare sig man pratar om den franska filmen, eller internationellt.
 
Med en stor uppsättning filmer som varierar mellan existentiella, roliga och spännande – ofta allt i samma paket, är Godards filmografi en alltid så pålitlig och viktig del av filmälskarens vardag. ”Till sista andetaget” är kanske hans mest kända film och det bästa exemplet på regissörens bredd.
 
Som tidigare filmstudent var just denna film med flera något man analyserade som en del av ”Franska nya vågen” och det är en jag återvänt till flera gånger sedan dess. 1960-talets eskapism och lösaktiga kultur står här i fokus i ett vågat drama om en brottsling på flykt som stöter ihop med en ung kvinna som drömmer sig bort från sin tråkiga vardag.
 
”Till sista andetaget” räknas ofta som en av tidernas bästa filmer och fick en plats Sight & Sounds lista. Dialogen är rapp och manuset likaså och det är en revolutionerande snyggt klippt film, ypperlig scenografi och visuellt berättande. Användningen av ”jump cuts” i filmen var något som vid tiden för filmens släpp var ytterst ovanligt. Kika på videon nedan för att se exempel på hur man använde detta knep:
 
 
Är du sugen på det bästa ur franska nya vågen med "Till sista andetaget" kan du knappa in på SVT2 ikväll 21:40. Filmen streamar även gratis på SVT Play och finns att hyra & köpa hos SF Anytime och Viaplay.
| 5 juli 2024 07:00 |