TV-tips

Skribent

Martin Persson

13 september 2024 | 05:00

Kvällens tv-tips: Ett roligt och känslosamt drama från 2020 - Sigourney Weaver är sevärd som tuff chef

En av 2020 års förbisedda höjdpunkter som slår ”Djävulen bär Prada” med storslam.
Pandemiåret 2020 må ha inneburit en hel del uppskjutna premiärer, men bjöd ändå på en del dolda pärlor för den som vill vidga syna vyer inom arthouse-scenen.
 
Däribland har vi till exempel det verklighetsbaserade dramat ”My Salinger Year” av den franske regissören Philippe Falardeau, med bland annat Sigourney Weaver i en av huvudrollerna. Filmen är en samproduktion mellan flera länder och är i huvudsak på engelska, med vissa franska scener.
 
Joanna, spelad av Margaret Qualley (aktuell i ”Kinds of Kindness” och ”The Substance”), är ny på en författarbyrå där hon ställs inför tuffa uppgifter och dilemman av den hårda chefen Margaret, spelad av Weaver. Hennes dröm om att få träffa författaren J.D. Salinger börjar te sig allt mer avlägsen när hon mest får svara på beundrarbrev.
 
Filmen är en både rolig och känslosam berättelse om att hitta sin egen röst och plats i världen, att slå sig från patriarikala strukturer och något av en finstämd coming-of-age story. Sigourney Weavers stenhårda insats är något som också gör filmen otroligt minnesvärd.
 
Paralleller går att förnimma till både ”Whiplash” eller ”Djävulen bär Prada”, fast kanske mycket bättre får man påstå. ”My Salinger Year” är en subtilt berättad och djupt känslostyrd utforskning av den mänskliga viljan att passa in, utan att bli för att ta till sig för gemene man.
 
Filmen är baserad på den verkliga författaren Joanna Rakoffs memoarer och ställer på så sätt Joanna mot de tidigare generationernas Salinger i en intressant jämförelse.
 
”My Salinger Year” är en klart sevärd, tillfredsställande och välspelad film som du bör kolla in - ikväll 21:45SVT2.
 
Den streamar även gratis på SVT Play och finns att hyra & köpa hos SF Anytime och Viaplay.
 
| 13 september 2024 05:00 |