Film

Skribent

Alexander Svensson

26 juli 2024 | 04:00

På tv inatt: Anthony Hopkins är en av tidernas främsta filmskurkar i isande skräckthrilller

I natt kan du se ett stycke ren och skär filmhistoria på TV.
Darth Vader, Voldemort, Thanos och Sauron i all ära, men filmhistoriens läskigaste skurk lär ändå vara Hannibal Lecter, fantastiskt gestaltad av Anthony Hopkins i “När lammen tystnar”. Den fruktansvärde seriemördaren och kannibalen är en figur som får blodet att isas på ett sätt som få andra filmkaraktärer lyckats med.
 
“När lammen tystnar” är, även bortsett från Lecter, en utmärkt och ikonisk film. Den följer den unga polisaspiranten Clarice Starling (Jodie Foster) som tar hjälp av Hannibal Lecter för att fånga en brutal mördare som flår kvinnor. Obehagligt? Utan tvekan, men en fantastisk film.
 
 
“När lammen tystnar” blev, som alla vet, mer hyllad än det mesta, och vann stort på Oscarsgalan. Bästa film, bästa manliga skådespelare, bästa kvinnliga skådespelare, bästa regissör, bästa manus utifrån förlaga, allt gick till “När lammen tystnar”, och det med rätta. Det här är en ikonisk film, med en av filmhistoriens mest ikoniska karaktärer och rollframträdanden.
 
Något som kan vara svårt att tro med tanke på hur briljant Anthony Hopkins är i rollen som Hannibal är att han inte var första valet. Skådespelaren som ursprungligen erbjöds rollen var ingen mindre än Sean Connery, som tackade nej. Tur var väl det, för annars hade vi aldrig fått se Hopkins geniala insats.
 
Vill du uppleva ett stycke filmhistoria så kan du slå på “När lammen tystnar” inatt klockan 00:00 på TV4. Du kan också streama den på Viaplay eller Prime Video.
| 26 juli 2024 04:00 |