TV-tips

Skribent

Martin Persson

26 juli 2024 | 05:00

TV-tips: Ungdomsdramat som 1998 blev en av Sveriges bästa filmer

Filmen som satte Moodysson på kartan och hyllades av självaste Ingmar Bergman.
Lukas Moodysson har blivit välkänd och internationellt hyllad som en av våra bästa regissörer. Med fantastiska filmer som ”Tillsammans” (både originalet och fjolårets uppföljare), ”Lilja 4-Ever” och inte minst hans mäktiga långfilmsdebut ”Fucking Åmål” har Lukas fått till en ypperlig balans mellan folkkärhet och konstnärligt tillfredställande filmskapande.
 
”Fucking Åmål” skildrar en utifrån sin tid väldigt vågad romans mellan två högstadietjejer. Rebecka Liljeberg spelar Agnes, en utstött lesbisk tjej och Alexandra Dahlström är Elin, en populär tjej med något struliga hemförhållanden. Båda tjejerna är osäkra på sin plats i världen och för samman som genom en slump. Samhällets och umgängets förväntningar sätter dock käppar i hjulet för den stundande romansen och valen som måste göras är svåra.
 
Filmen är i typisk Mooydsson-anda filmad på ett anspråkslöst, lite skakigt sätt och hjälper tillsammans med den naturliga dialogen till att ge filmen en unik och sällan skådad ton. Man har verkligen fångat ungdomens kval med bravur och alla Guldbaggar som östes över filmen är fullt förtjänta. ”Bästa film”, ”Bästa regi” och ”Bästa kvinnliga huvudroll” fick man utan problem, varav den sista blev ett delat pris mellan Rebecka Liljegren och Alexandra Dahlström.
 
Intressant kuriosa är även att man var tvungen att ändra titeln när man skulle skicka in filmen som sitt Oscarsbidrag för ”Bästa utländska film”. Av någon anledning gick inte ordet ”Fucking” hem så bra i sådana sammanhang. ”Show me love” blev istället den internationella titeln. En lättnad för alla Åmål-bor om inte annat.
 
”Fucking Åmål” blev älskad av kritikerna och blev en enorm biosuccé, med 900 000 besökare under året den släpptes. Även den legendariske filmskaparen Ingmar Bergman, som brukar vara sparsam med sina lovord, berömde filmen som ”En ung mästares första succé”.
 
Ta en titt själva, själv tar jag alla chanser som går att se om denna film!
 
 
”Fucking Åmål” visas 16:00 på SVT1. Streamar även gratis på SVT Play, finns att se på Netflix och går att hyra & köpa hos Viaplay och SF Anytime.
| 26 juli 2024 05:00 |