TV-tips

Skribent

Martin Persson

3 augusti 2024 | 06:00

På tv inatt: Hög puls i 2012 års bästa film - av Ben Affleck

Den absurda sanna historien om ett minst sagt kreativt sätt att rädda gisslan.
Om tvivlet fanns kring att Ben Affleck är minst lika skicklig i registolen som framför kameran är detta helt klart filmen som slår hål på de farhågorna.
 
Med en imponerande ensemble bestående av bland annat Affleck själv, Bryan Cranston, John Goodman med flera berättar man historien om hur en modig CIA agent kommer på en galen plan för att rädda ett par amerikanska gisslan hur Teheran. Nämligen att klä ut sig till ett kamerateam som ska spela in en scifi-rulle. Detta inträffade 1979 och filmer som ”Stjärnornas Krig” och ”Apornas Planet” var i full gång med sina praktiska och nästan absurda effekter och världar, så att spela in i Irans öken var en klart rimlig täckmantel.
 
”Argo” blir namnet på både fake-filmen och den riktiga filmen ni snart ska få se. Ett ständigt upprepat kodord bland agenterna i filmen blir ”Ar-go-f*ck yourself” och en smula välskriven humor slinker därigenom in i den annars väldigt allvarliga och nervkittlande skildringen.
 
Filmen vann tre Oscars för ”Bästa film”, ”Bästa manliga biroll” (Alan Arkin) och ”Bästa manus”. Man nominerades dessutom för flera prestigefyllda priser som ”Bästa musik” (den fantastiske Alexandre Desplat imponerar alltid) och ”Bästa redigering.
 
”Argo” blev helt klart en av de bästa filmerna från 2012 och är en omåttligt spännande, rolig och snyggt filmad politisk thriller. Balansen mellan mellan att vara både omåttligt spännande och kritikerhyllad är intressant.
 
Här på MovieZine fick filmen vid sin premiär ett fint betyg på 4/5, där vår recensent beskrev filmen som gjord i "typisk 70-tals anda". Allt från atmosfären, kläderna och skådespelarstilen känns tidsenligt och faktumet att filmen inte "amerikaniseras" för mycket beröms. "Pulsen minskar aldrig genom hur mycket vi hoppas att de sex ambassadanställda ska komma ut ur Iran med livet i behåll", skrev Lotta Zachrisson i sin recension från 2012.
 
USAs ex-president Jimmy Carter (ännu vid liv med sina nästan 100 år) sparade inte på sina lovord och menade att filmen var årets bästa och att priserna var väl förtjänta. Carter, som var president vid filmens händelser, poängterar dock att man tagit sig vissa friheter med narrativet. I filmen ges den mesta av äran till amerikanerna, men Carter menar att kanadensarna i själva verket stod bakom största delen av planen för räddningsaktionen.
 
Oavsett dess autentisitet kan man inte förneka att det är en fantastisk och alltid sevärd film, kolla in den på TV nu!
 
 
”Argo” visas inatt 00:30TV8.  Streamar även på Viaplay och går att hyra & köpa hos SF Anytime.
| 3 augusti 2024 06:00 |