Film

Skribent

Alexander Svensson

27 juli 2024 | 05:00

På tv inatt: Ikonisk bakisfilm som skruvar upp galenskaperna till max

Tigrar, bebisar och Mike Tyson... den här komedin har allt.
Innan Todd Phillips gjorde mörk serietidningsfilmsdrama i “Joker” så var han en komediregissör, och hans mest kända och framgångsrika film var sannolikt “Baksmällan”.
 
Den underbart galna premissen lyder som följande: de fyra polarna Phil, Stu, Alan och Doug som drar till Vegas för att fira Dougs svensexa. Väl där festar de alldeles för hårt, och morgonen efter vaknar Phil, Stu och Alan upp med Doug spårlöst försvunnen och inget minne av nattens händelser. Och snart ska bröllopet börja…
 
 
“Baksmällan” är fantastiskt rolig, till stor del tack vare samspelet mellan Bradley Cooper, Ed Helms och Zach Galifianakis som spelar Phil, Stu och Alan. Samtliga är skickliga komediskådespelare på olika vis, och kombinationen av de tre är ett recept på komiskt guld. Den urflippade premissen, och att filmen hela tiden skruvar upp galenskaperna gör det bara ännu bättre: det är tigrar, det är spädbarn, det är maffiagäng och Mike Tyson har dessutom en cameo.
 
Vad som gör “Hangover” extra rolig är att den är baserad på verkliga händelser… typ. Hollywoodproducenten Tripp Vinson hade nämligen en svensexa som slutade med att han tappade bort sina vänner, tuppade av och vaknade i en strippklubb med en enorm nota. Hans polare, producenten Chris Bender kände uppenbarligen att Vinsons bedrift behövde bli en del av populärkulturen, och kläckte således idén för “Baksmällan” som film.
 
Vill du se en härligt dum men oerhört välgjord komedi på lördagnatten så passar få rullar bättre än “Baksmällan”. Se den klockan 01:50 på TV3. Den kan också streamas på Prime Video, Max och Viaplay.
 
| 27 juli 2024 05:00 |