Spel

Skribent

Anders Eklöf

10 september 2024 | 18:43

Det här är den nya, kraftfullare Playstation-konsolen - släpps i november

Playstation 5 Pro bjuder på skarpare grafik och snabbare bilduppdatering – för en saftig prislapp.
De senaste månaderna har det gått varma rykten om att en uppgraderad Playstation 5 är på gång, vilket nu är bekräftat då Sony har visat upp Playstation 5 Pro.
 
Konsolen är uppgraderad på framförallt tre sätt – en uppgraderad grafikprocessor som erbjuder upp till 45 % snabbare rendering, avancerad ray tracing som ger bättre ljussättning och AI-driven uppskalning för skarpare grafik.
 
Vad det här innebär rent praktiskt är att många PS4- och PS5-spel kommer kunna spelas med både skarp grafik och 60 bilder i sekunden, jämfört med idag då man oftast måste välja vad som ska prioriteras.
 
Några spel som kommer uppgraderas med PS5 Pro är "Assassin's Creed Shadows", "Alan Wake 2", "Marvel's Spider-Man 2", "Hogwarts Legacy", "Final Fantasy VII Rebirth" och "Gran Turismo 7".
 
Sony har även gått ut med att PS VR2-spel kommer flyta på bättre i framtiden.
 
Så vad kostar det här kraftpaketet då? Jo, den ligger på hela 799 euro (cirka 9000 kronor) och släpps den 7 november. Den går att förboka den 26 september.
 
Konsolen har en hårddisk på 2TB, men har ingen skivläsare. Du måste alltså köpa spel digitalt, eller köpa en skivläsare separat.
 
Här är en trailer, där den ledande arkitekten Mark Cerny berättar om den nya konsolen:
 
| 10 september 2024 18:43 |