Serie

Skribent

Alexander Kardelo

29 augusti 2024 | 15:00

"Mörkt, våldsamt och actionpackat" - premiär för ny Terminator-serie på Netflix

40 år efter James Camerons "The Terminator" går anime-serien "Terminator Zero" tillbaka till franchisens skräckrötter.
Den 29 augusti 1997 är dagen då Skynet blir självmedvetet och inleder krig mot mänskligheten. Den fruktade Domedagen, enligt "Terminator"-filmernas mytologi, som man försökt förhindra med en rad tidsresor genom åren.
 
James Camerons stilbildande "The Terminator" från 1984 och den mäktiga uppföljaren "Terminator 2" från 1991 blev startskottet för en franchise som fascinerar och skrämmer (och håller förvånansvärt väl) även nu, 40 år senare.
 
Arnold Schwarzenegger i sin mest ikoniska roll.
 
Och det känns väldigt passande att det senaste tillskottet i Terminator-franchisen släpps just idag, den 29 augusti.
 
"Terminator Zero" är titeln på en sprillans ny Netflix-serie som gör en egen spinn på den välkända historien om mördarrobotar från framtiden. Vi har sett en annan tv-serie i samma värld (kortlivade "Terminator: The Sarah Connor Chronicles" från 2008) men den här kör på anime-stuket och helt nya miljöer och karaktärer.
 
Showrunner är Mattson Tomlin, en het nykomling i Hollywood som bland annat skrivit manus till "The Batman". Han berättar för Tudum vad fans kan vänta sig av hans serie:
 
- Jag insåg att de första minuterna av serien måste sätta tonen. Det gjorde jag med en sekvens helt utan dialog, som visar att det kommer bli våldsamt, det kommer bli mörkt, det kommer bli actiondrivet, det kommer bli otäckt och det kommer bli fängslande, säger Tomlin.
 
"Terminator Zero" utspelar sig i Japan strax innan Domedagen.
 
Berättelsen i "Terminator Zero" utspelar sig i Japan (du kan välja att se serien med japansk eller engelsk dubbning). Vi får följa forskaren Malcolm Lee som jobbar på en AI som ska kunna stoppa Skynet. Det är dagen innan Domedagen, som hemsökt hans mardrömmar länge, och klockan tickar... När en cyborg sänds för att döda honom hamnar både Malcolm och hans tre barn i fara.
 
Timothy Olyphant och Rosario Dawson gör två av de engelska rösterna.
 
Men tyvärr är James Cameron själv inte inblandad. "Terminator Zero" produceras av Skydance, som äger rättigheterna, och som också ansvarar för några av de senaste (misslyckade) biofilmerna. Har de lyckats bättre denna gång? Det är upp till fansen att avgöra.
 
MovieZines recensent Anders Eklöf kallar serien för "en underhållande och filosofiskt intressant del i den mångåriga franchisen (...) som inte riktigt träffar rätt alla gånger med medioker animation och en lagom engagerande premiss".
 
"Terminator Zero" består av åtta halvtimmeslånga avsnitt och finns nu att streama på Netflix.
| 29 augusti 2024 15:00 |