Film

Skribent

Alexander Kardelo

5 oktober 2024 | 09:20

Regissören förklarar slutet i "Joker: Folie à Deux" - vad hände med Arthur Fleck?

En av de stora frågorna har just besvarats av Todd Phillips. (Varning för spoilers!)
Regissören Todd Phillips har snackat med IGN för att förtydliga slutet i bioaktuella "Joker: Folie à Deux".
 
I den första "Joker" (2019) fick vi följa gatuclownen och misslyckade ståuppkomikern Arthur Fleck som smetade på sig smink och blev symbolen för anarki i Gotham City.
 
Den andra filmen utspelas dels på dårhuset, där Arthur möter Lee (Lady Gaga) och blir förälskad. Och dels i domstolen där Arthur aka Joker får sin personlighet och sina motiv granskade och ifrågasatta. Varning för spoilers nedan.
 
Filmen slutar oväntat med att Arthur får flera knivhugg av en medfånge. Medan han dör ser vi hur den psykotiske andre fången snittar upp sina mungipor, vilket antyder att han skulle kunna ta över Joker-namnet.
 

"Kanske är han den som inspirerade Jokern"

 
Och enligt regissören Todd Phillips är det tydligt att Joaquin Phoenix rollfigur aldrig var "den riktige" Joker, så som vi känner till honom från serietidningarna.
 
- Första filmen heter "Joker", inte "The Joker". Och på första manussidan stod det alltid "An origin story", inte "THE origin story". Tanken var att han kanske inte är den riktiga Jokern. Kanske är han den som inspirerade Jokern? Så i slutet undrar man: "Vänta, vad händer bakom honom? Är det där han?"
 
- Det stora med Arthur, Joaquins version av Joker, vår version, är att han inte är något kriminellt geni. Det har vi alltid sagt om honom, även i den första filmen. Om vi aldrig hade gjort en uppföljare, hade publiken kunnat tänka vad de vill om vem han blir. Men han blir aldrig den versionen av Joker som vi alla har växt upp med. Det är inte vem Arthur är, säger Phillips.
 
- Så vi leker med tanken på vad som händer när någon blir en ikon. Hur vi som grupp, som samhälle, som media applicerar saker på den personen. Saker som den personen kanske inte kan leva upp till.
 
Vad tyckte ni om slutet i "Joker 2"? Kommentera gärna nedan.
 
| 5 oktober 2024 09:20 |