Film

Skribent

Martin Persson

24 oktober 2024 | 16:10

Klassisk Tarzan-skådis från 60-talet har dött - blev 86 år

Ron Ely blev en ikon inom actionserier, men ville själv inte placeras in i ett fack. Stor tragedi drabbade emellertid hans privatliv.
Det har varit ett par trista veckor, med legender som Maggie Smith, James Earl Jones och flera som gått bort.
 
Nu rapporterar The Hollywood Reporter att även Ron Ely gått bort.
 
Ely var mest känd för att ha spelat Tarzan i karaktärens första TV-serien från 1960-talet. Den 29 september ska skådisen ha somnat in, enligt dottern.
 
Ron Ely var även värd för skönhetstävlingen ”Miss America” under ett par år på 80-talet och spelade i ”Night of the Grizzly” och ”Once Before I Die” på 60-talet.
 
Redan 1958 drog karriären igång med en mindre roll i filmen ”South Pacific”, men startade på allvar när han i början av 60-talet spelade huvudrollen i äventyrsserien ”The Aquanauts”.
 
Ron Ely erbjöds rollen som djungelns konung efter att den först tilltänkta skådisen blev biten av en schimpans (ironiskt nog). Till en början var han skeptisk, då han inte ville hamna i ett fack för resten av sin karriär (vilket till viss del blev sant), men gick till sist med på det.
 
1966 hade ”Tarzan” premiär och höll på i 2 år. Ron Ely fick göra nästan alla av sina stunts själv. Eftersom han var barbröstad var det svårt att hitta en identisk stuntman och när serien var slut tyckte han att det var nästintill skönt. ”Jag var fysiskt och psykiskt utmattad”, berättade han i en intervju med Express från 2013.
 
Att spela Tarzan blev dessvärre inte det svåraste som skulle komma att hända i Ron Elys liv. 2019 blev hans fru Valerie Lundeen Ely mördad av deras son Cameron, som därefter själv blev skjuten till döds av poliser när han gjorde motstånd.
 
Det kan inte ha varit några lätta 5 sista år för Ron Ely.
 
Nu får dock allas vår Tarzan vila i frid. ”En hjälte, skådespelare, manusförfattare och inspirationskälla”, som hans dotter Kaitland beskriver honom som.
| 24 oktober 2024 16:10 |