Film

Skribent

Alexander Kardelo

27 september 2024 | 15:19

Skådespelerskan Maggie Smith är död - blev 89 år

En av de största brittiska stjärnorna har lämnat oss.
Den brittiska skådespelerskan Maggie Smith har dött, skriver BBC. Det bekräftas av hennes familj. Hon blev 89 år gammal.
 
Dame Maggie Smith är för många känd för rollen som professor Minerva McGonagall i Harry Potter-filmerna. Hon gjorde också en oförglömlig insats som citatmaskinen Violet Crawley i kostymdramat "Downton Abbey". Den typen av karismatiska damer, med både auktoritet och glimten i ögat, gjorde henne mycket omtyckt bland publik i alla åldrar.
 
 
Men hon har inte mindre än 85 roller bakom sig, och den låmga och gedigna karriären inleddes redan 1955 med småroller i tv.
 
För sin biroll i "Othello" (1965) fick hon sin första Oscarsnominering, och hon vann snart en gyllene statyett för "Miss Brodies bästa år" (1969). Bland andra minnesvärda filmroller finns "Ett rum med utsikt" (1986), "Gosford Park" (2001), "Hotell Marigold" (2011) och den lysande "The Lady in the Van" (2016).
 
”Det är med stor sorg vi måste meddela att Dame Maggie Smith har avlidit" skriver hennes söner Toby Stephens och Chris Larkin i ett uttalande till media.
 
”Hon avled lugnt och stilla på sjukhuset tidigt i morse, fredagen den 27 september. Hon var en intensivt privat person och var tillsammans med vänner och familj i slutet. Hon efterlämnar två söner och fem älskade barnbarn som är förkrossade över förlusten av sin extraordinära mor och farmor."
| 27 september 2024 15:19 |