Film

Skribent

Jenny Ahonen

3 december 2016 | 15:00

Rymden anfaller! 10 filmer om en alieninvasion

Har du sett dem alla?
Tanken på en rymdinvasion fortsätter att inspirera filmbranschen, och har gjort så sedan 50-talet. Vare sig det har handlat om dödliga mikroskopiska parasiter, stora krigsmaskiner eller maskerade utomjordingar har jorden varit under attack på vita duken många gånger nu.

Här är 10 rymdinvasionsfilmer som sticker ut.

"Världarnas krig" (2005)




En av de första litterära berättelserna om en rymdinvasion, H.G. Wells "Världarnas krig", har fortsatt att fascinera människor sedan den först publicerades 1897. 1938 gjorde Orson Welles den till en radiopjäs som skakade om lyssnarna rejält - då många av dem trodde att aliens faktiskt hade invaderat jorden på riktigt. 1953 kom den första filmatiseringen, och 2005 den bästa. Steven Spielbergs "Världarnas krig" är vacker, otäck och actionfylld. 

"Världsrymden anfaller" (1956)




Filmer om rymdinvasioner blev populära under 50-talets så kallade "red scare" i USA. Under årtiondet kom mängder av filmer om hot från yttre rymden. Ofta användes science fiction-genren för att kunna, lite fördolt, kommentera politiken och samhällsutvecklingen. Don Siegels film "Världsrymden anfaller" har till exempel tolkats både som förtäckt kritik av Joseph McCarthys hetska antikommunism, och som en varnande saga om kommunistisk infiltration och avhumanisering. Vad som än är sant är det en spännande och läskig sci fi-rulle som håller än idag. (Nyinspelningen från 1978 är bra den också.)

"Plan 9 from Outer Space" (1959)




Alla rymdfilmer som kom under 50-talet var inte bra. Under decenniet spottade Hollywood ur sig mängder av lågbudgetfilmer inom science fiction-genren. De flesta dömda att glömmas bort. Rymdinvasionsfilmen "Plan 9 from Outer Space" har dock överlevt genom årtiondena, trots sin uselhet. Den är nämligen en av filmhistoriens mest välkända kalkonfilmer. Dess skapare, Ed Wood, har med åren fått ett kultfölje - trots att han flera gånger utsetts till den sämsta filmmakaren någonsin - och många har sedan 1950-talet tittat på "Plan 9 from Outer Space" med stor behållning. Dock snarare som en komedi än som den rymdskräckis den var tänkt som.

"The Thing" (1982)




När filmer om rymdinvasioner åter blev poppis under 80-talet, efter att ha haft en svacka under 60- och 70-talet, kom många av de nya filmerna i skräckisform. John Carpenters remake av Howard Hawks "Fantomen från Mars" (1951) tillhör de bästa, och har blivit en science fiction-klassiker. I "The Thing" släpps en utomjordisk varelse, som kan anta andra former, lös vid en forskningsstation i Antarktis. 2011 kom en uppföljare, med samma namn, vars handling utspelar sig före den i filmen från 1982. 

"They Live" (1988)




I en annan av 80-talets filmer om en utomjordisk invasion av vår värld - också den av John Carpenter - lever 50-talsfilmernas samhällskommenterande vidare. I "They Live" är det konsumtionssamhället som kritiseras. Likt "The Thing" är det en skräckis, fast inte lika läskig. "They Live" är fart- och actionfylld med vissa komiska kvaliteter. Den handlar om en man som efter att ha köpt ett par nya solglasögon upptäcker att jorden har tagits över av aliens.

"Independence Day" (1996)




Under 90-talet gjorde de stora rymdinvasionsfilmerna sig av med 80-talets skräckvibbar och ersatte dem med magkittlande äventyrslusta. Storproduktionen "Independence Day" var en av årtiondets mest påkostade filmer och bjöd på storslagen action. Will Smith gjorde stor succé som filmens hjälte och fick året därpå spela en av huvudrollerna i ytterligare ett actionfyllt äventyr om anfallande aliens - "Men in Black" (1997). I somras kom uppföljaren till 1996 års storfilm: "Independence day: Återkomsten". Den kan man dock skippa.

"Mars attacks!" (1996)




Tim Burtons "Mars Attacks!" är en av de mest välkända och omtyckta parodierna på rymdinvasionsgenren. I den actionfyllda sci fi-komedin invaderas jorden av förklädda marsianer med oöverträffbara vapen och säregen humor. Berättelsen är baserad på en serie samlarkort som släpptes 1962. Filmmanuset är skrivet av Jonathan Jems, som tyvärr bara skrev ytterligare en film efter "Mars Attacks!".

"Attack the block" (2011)




Joe Cornish dramakomedi "Attack the Block" är inte kanske inte riktigt en parodi på rymdinvasiongenren, men åtminstone en lekfull take på den. I den actionfyllda sci-fi-rullen tvingas ett tonårsgäng försvara sitt kvarter i södra London mot angripande rymdvarelser. (Filmens tagline lyder "Inner city vs. outer space".) Som deras ledare blir den unga småtjuven Moses (spelad av John Boyega, som vi numera känner som "Star Wars"-Finn) en lika oväntad som imponerande hjälte. 

"District 9" (2009)




Även om rymdinvasionsgenren genom åren har fått se en rad innehålls- och meningslösa filmer, endast ämnade att kittla och skrämma upp, har de politiska kommentarerna stannat kvar i genren. Vilka liknelser Neill Blomkamp försöker att göra i sin debutfilm "District 9" är inte svårt att se. I den actionfyllda sci fi-thrillern tvingas en utomjordisk ras leva instängda i ett slumliknande område utanför Johannesburg, 28 år efter att deras rymdskepp gled in över staden.

"10 Cloverfield Lane" (2016)




Den psykologiska thrillern "10 Cloverfield Lane" utspelar sig inte vid frontlinjen vid en rymdinvasion. Istället befinner sig filmens huvudpersoner sig i en underjordisk bunker, för att skydda sig från utomjordingarna som har intagit världen däruppe. Om de nu har det. Filmen är löst sammankopplad med "Cloverfield" från 2008, i vilken ett stort, mystiskt monster attackerar New York, men känns snarare som en sci fi:ig "Room" (2015). På ett smart sätt visar den hur en rymdinvasion kan användas för att berätta många intressanta historier. Producenten J.J. Abrams har utlovat fler filmer från Cloverfields själsliga universum.
| 3 december 2016 15:00 |