Film

Skribent

Andreas Samuelson

28 augusti 2024 | 16:30

Från "Furiosa" till "The Crow" - här är sommarens 5 största biofloppar

Filmsommaren 2024 blev en besvikelse för flera påtänkta biosuccéer som sveks av publiken. Här är fem av de största flopparna.
Medan publiken strömmade till pålitliga titlar som ”Insidan ut 2”, ”Deadpool & Wolverine” och ”Dumma mej 4” under årets biosommar så gick det mindre bra för andra filmer. Redan efter att sommarens första storfilm ”The Fall Guy” gick ett dystert öde till mötes efter en svag premiärhelg spådde man den värsta filmsommaren sedan år 2000.
 
Flera av dessa filmer har dragit in mer än sin budget men när det kommer till storfilmer som dessa räknar man på att de bör dra in åtminstone mer än dubbla sin budget för att gå jämnt ut. Här är fem storsatsningar som misslyckades locka publik till biograferna.
 
 

1. Borderlands

 
En av sommarens största - om inte allra största - katastrofer som ifrågasattes redan innan premiären. Trots stjärnspäckad ensemble och ett populärt TV-spel som förlaga så totalsågades den av kritiker och publiken uteblev.
 
Filmen slog ett oönskat rekord när den under sin andra vecka spelade in 2,3 miljoner - ett tapp på 72%, det största under biosommaren. I nuläget har den dragit in så lite som 24,2 miljoner på en upp till 120 miljoners budget. Förlusten beräknas upp till 20-20 miljoner.
 
Kanske Eli Roth ska hålla sig till skräckfilmer och satsa på ”Thanksgiving 2”, vars original drog in över 46 miljoner (på en 15 miljoners budget).
 
 

2. The Crow

 
Stackars Bill Skarsgård. Vad som skulle bli hans första stora huvudroll i en Hollywood-franchise kraschlandade redan innan den kom ut. Kritiker var många och högljudda när trailern släpptes och inte blev det bättre när den väl släpptes. Kritikerna slaktade den och publiken höll sig undan. De förväntade intäkterna på 6-9 miljoner dollar under premiärhelgen landade till slut på 4,6.
 
Med tanke på budgeten på 50 miljoner dollar så är det knappast tal på om att filmen kommer att spela in ens den summan. Oavsett om det berodde på den dåliga kritiken, titelkaraktärens sågade utseende eller att folk inte hade lust med ännu en reboot så lär det inte bli någon ”The Crow 2” inom närmsta framtid.
 
Large 14595371af0965a691ba76f8dd0d2f17 fall 20guy 20 kopia
 

3. The Fall Guy

 
Förväntningarna var höga på den romantiska actionkomedin - baserad på en gammal 80-talsserie med ”Barbenheimer”-stjärnorna Ryan Gosling och Emily Blunt i huvudrollerna. Med en budget på 125 miljoner dollar hade man hoppats på en amerikansk premiärhelg som drog in 30-40 miljoner men tyvärr kom man bara upp i över 28 miljoner. I nuläget har den kommit upp i över 180 miljoner totalt och man räknar att den gått med en förlust på runt 50-60 miljoner.
 
Filmen hade premiär i maj och det var första gången på 17 år (förutom pandemin 2020) som filmsommaren inte inletts med en Marvel-film. Det är nog säkert att säga att det inte är starten på en franchise.
 
 

4. Furiosa

 
2015 års ”Fury Road” var en lite oväntat populär och framgångsrik uppföljare till George Millers kultförklarade, australiska action-franchise och tog sig hela vägen till Oscarsgalan. Så man satsade självklart på en prequel om Charlize Therons karaktär med Anya Taylor-Joy i titelrollen som ”Furiosa” och Chris Hemsworth i skurkrollen.
 
Men med en budget på 168 miljoner dollar blev premiärhelgens intäkter på 32 miljoner det lägsta resultatet för den populära Memorial Day-helgen sedan 1995 års ”Casper”. Trots fin kritik stupade den med 59% under andra veckan - näst värsta för en ”Mad Max”-film - och såg ut att förlora mellan 75-95 miljoner.
 
Kanske överskattade man populariteten hos ”Fury Road” som trots allt inte var en kioskvältare när den kom och begåvade Taylor-Joys fortfarande stigande stjärnstatus? I nuläget har den endast dragit in lite över 172 miljoner.
 
 

5. Horizon: An American Saga - Kapitel 1

 
Kevin Costner är knappast främmande för ökända floppar med filmer som ”Waterworld” och ”The Postman” i bagaget.
 
Den här västernrullen som han både regisserade, skrev, producerade och spelade huvudrollen var en stor risk redan i startgroparna. Han belånade ett av sina hus samt investerade 38 miljoner dollar ur egen fick för att finansiera filmen, samt övergav populära serien ”Yellowstone”.
 
Men vad som skulle vara första delen i en kvartett filmer drog efter ljummen kritik endast in 11 miljoner under premiärhelgen, en klar besvikelse med tanke på dess 100 miljoners budget. Produktionsbolaget New Line ville därefter först inte släppa tvåan och Costner fick problem att finansera trean.
| 28 augusti 2024 16:30 |