Film

Skribent

MovieZine

23 augusti 2024 | 11:20

Dålig flax: "The Crow" slaktas av kritiker som "en total katastrof"

Hör ni det olycksbådande kraxandet på andra sidan Atlanten?
En nytolkad "The Crow" är ute ur sin bur. Rupert Sanders våldsamma och nattsvarta goth-fantasy har idag premiär på amerikanska biodukar, och många i kritikerkåren är förvånade över hur usel filmen är. (Andra är inte lika förvånade - de anade det på förhand.)
 
Inte för att 1994 års "The Crow" vann några Oscars, men Alex Proyas version har visat sig stå emot tidens tand och blir ihågkommen som en stilbildande kultrulle från MTV-eran.
 
Den nya versionen lockar med lång och snygg svensk i huvudrollen. Men i övrigt har kritikerna svårt att hitta något positivt att säga om "The Crow"...
 

Bottenbetyg till en meningslös remake...

 
Mashable: "Filmen är ett eko av ett eko av originalet. Fult, osammanhängande och cyniskt."
 
The Wrap: "Regissören tar världens enklaste historia och gör handlingen och mytologin märkligt komplicerad, så pass att det blir nonsens."
 
Hollywood Reporter: "Den nya versionen av "The Crow" drunknar i tung atmosfär, regnslaskiga nattlandskap och kladdig eyeliner, och är mer inriktad på estetik än på berättande."
 
The Guardian delar ut 1 stjärna i betyg till "en total katastrof" och "en av tidernas sämsta och mest poänglösa remakes".
 
Slashfilm kallar filmen för "tråkig, livlös och meningslös".
 

...men kärleksparet har iallafall kemi

 
Det fina i kråksången är att Bill Skarsgård verkar överleva det mesta, även en kalkonfilm som slaktas i media. En del recensenter nämner att han är "begåvad" och "trovärdig", andra föredrar "sexig" och drömmer sig bort så fort han kastar skjortan och visar upp både muskler och tatueringar...
 
IndieWire beskriver Bill Skarsgård som "ett långt och vackert, vandrande lik".  De tycker också att "filmens mörka hjärta ligger i romansen mellan Eric och Shelly (...) skådespelarna har kemi även om deras karaktärer är platt skrivna."
 
Colliders skribent är svag för kärlekshistorien mellan Eric och Shelly: "Skarsgård är speciellt övertygande som den romantiska huvudrollen och omfamnar Erics karisma".
 
Fandomwire har den enda övervägande positiva recensionen vi kunde hitta: "Skarsgård, oftast täckt i blod, är perfekt i rollen och dominerar filmen."
 
"The Crow" flyger in på svenska biodukar 30 augusti. 
 
| 23 augusti 2024 11:20 |