Film

Skribent

Martin Persson

22 juni 2024 | 06:00

På tv ikväll: Kär 80-talsklassiker som förutspådde år 2015

Hur många rätt fick man?
”Tillbaka till framtiden” ses som en odödlig klassiker. Filmen kom 1985 och kombinerade genialt en spännande tidsresenärsberättelse med en klyftig komedi- och highschooldrama med retrostuk. Man drog dessutom in en Oscar för ”Bästa specialeffekter” och nominerades i ett antal prestigefyllda kategorier, bland annat ”Bästa manus”, samt har en plats på IMDb:s topp 250 lista över tidernas bästa filmer. Inte illa.
 
Regissören Robert Zemeckis lyckades emellertid inte bara skapa en odödlig fristående film, utan ”Tillbaka till framtiden” blev en väldigt solid trilogi som kompletterar varandra från början till slut.
 
Nu har du chansen att se "Tillbaka till framtiden del II" på TV under midsommarhelgen. Denna gång byts 1950-talet ut mot ett futuristiskt (eller förgånget beroende på hur man ser det) 2015.
 
Utöver det fortsatt spännande och måhända ännu starkare äventyret i uppföljaren, är det ju för oss år 2024 ett nöje att bocka av hur bisarr, eller skrämmande korrekt vår samtid framställdes i filmen.
 
Ta en titt på videon nedan och dröm dig nio år tillbaka:
 
 
Några flygande bilar har i varje fall inte jag sett. Inte heller ”Hajen 19”, men visst gjorde väl Robert Zemeckis en något korrekt iakttagelse i och med alla Marvel, Star Wars och Fast & Furious-franchises som aldrig tycks ta slut?
 
”Tillbaka till framtiden” visas 22:00 på Kanal 9. Alla tre filmerna streamar även på Skyshowtime, Viaplay och Prime Video. Går även att hyra och köpa på SF Anytime.
| 22 juni 2024 06:00 |