Serie

Skribent

Alexander Svensson

17 juli 2024 | 11:00

Sista avsnittet av "The Acolyte" bjuder på två stora cameos

Stor spoilervarning för sista avsnittet av "The Acolyte"!
The Acolyte" har hittills avstått från att fylla varje avsnitt med cameos från älskade gamla karaktärer. Man dunkade förvisso, något omotiverat, in Ki-Adi Mundi i avsnitt fyra, vilket gav pedantiska Star Wars-fans en smärre hjärtattack (enligt gammal canon är han för ung för att vara med i “The Acolyte”, men det är alltså ändrat nu).
 
Bortsett från gamle Mundi har vi dock fått se enkom nya karaktärer i “The Acolyte”, fram till det sista avsnittet, där man väljer att ha med inte en, utan två stora figurer ur “Star Wars”-mytoset.
 

Darth Plagueis

 
Den första vi ser, och den som det också kommer talas om mest är ironiskt nog den som färst personer kommer känna igen: Darth Plagueis. När Qimir och Osha lämnar Qimirs mystiska planet för att ge sig av efter Sol och Mae så ser vi en långfingrad och blek figur smyga fram ur en grotta. Han säger ingenting, och dyker inte upp igen, men det är helt säkert Darth Plagueis, Sith-lorden som så småningom kommer att träna upp Palpatine. Karaktären har inte dykt upp i varken film eller tv-serier tidigare (däremot i böcker som numera inte är canon), men nämns däremot av Palpatine i “Revenge of the Sith” i den ofta citerade och meme:ade repliken: “Did you ever hear the tragedy of Darth Plagueis the Wise?
 
Darth Plagueis kryper fram ur sin grotta, eventuellt på jakt efter en nagelsax.
 
Hur vet vi då med sån säkerhet att det här är den beryktade Darth Plagueis och inte nån annan ful varelse med fascination för grottor och mörka kåpor? Jo, dels så matchar han utseendet: varelsen vi ser är en muun, samma sorts rymdvarelse som Plagueis är, och går klädd som en Sith. Han befinner sig också på en Sith-planet, och det är precis rätt för honom tidsmässigt att dyka upp i “The Acolyte”. Att hitta på och kasta in en annan muun-sith hade varit ett slag i ansiktet mot fans, så det är garanterat Plagueis vi fick vår första titt på här. Innebär det att vi också skulle kunna få se en ung Palpatine i framtida säsonger av “The Acolyte”? Vem vet.
 

Yoda

 
Avsnittets andra cameo är en figur som alla lär känna igen: vi får återse Yoda! Han dyker upp i avsnittets allra sista sekunder, och syns bakifrån när Vernestra går för att rådslå med honom efter att ha dragit en stor fet lögn för den samlade politiska makten på Coruscant. Vi får inte se Yodas ansikte, eller höra honom prata, men ingen kan ta fel på hans spetsiga öron. Och med tanke på hur gammal Yoda är (hundratals år) så lär det inte vara någon som är upprörd över att se honom här.
 
Alltid lika kul att se Yoda!
 
Kommer Yoda och Darth Plagueis spela roller i en eventuell andra säsong av “The Acolyte”? Oklart, men förhoppningsvis. Att bara visa upp dem och sedan aldrig nämna dem igen hade varit minst sagt märkligt. Med det sagt så är det än så länge inte säkert att “The Acolyte” får en andra säsong - Disney har inte uttalat sig i frågan, men så fort de gör det så kommer vi rapportera om det här på MovieZine.
 

Läs också: Recension: Ett engagerande mysterium i en platt "Star Wars"-galax

 
| 17 juli 2024 11:00 |