Serie

Skribent

Alexander Svensson

3 juli 2024 | 13:30

Vad är den mystiska nya platsen i "The Acolyte"? Fans tror sig ha svaret

Spoilers för dagens avsnitt av "The Acolyte"! Läs på egen risk!
Veckans avsnitt av ”The Acolyte” är en lugnare affär jämfört med förra veckans actionpackade jedislakt. Fokus ligger främst på Mae och Osha när de utforskar sina relationer till Sol och Qimir respektive. Osha befinner sig på en okänd planet med Qimir, vilket så klart fått fans att spekulera: var är de någonstans?
 
Planeten ser vid en första titt väldigt mycket ut som Ahch-To, planeten där Luke Skywalker gömmer sig i ”The Last Jedi”. Det är klippor och hav, och enda skillnaden verkar vara en avsaknad av porgs (de söta små fåglarna som Disney sålde tonvis med gosedjur av). Är det alltså så att vi i ”The Acolyte” får se Ahch-To mer än hundra år innan ”The Last Jedi”?

Sannolikt inte. Fans på internet har nämligen kommit på en mycket bättre teori. Enligt dem är planeten Bal'demnic, en plats som inte synts på film innan. Den är istället från Expanded Universe (EU), den gamla Star Wars-kontinuiteten bestående av serietidningar och böcker som existerade innan Disney tog över och skrev om vad som var canon och inte.
 
I EU-kontinuiteten var Bal'demnic en planet kopplad till sitherna, och har dessutom rika fyndigheter av cortosis, den ljussabelkortslutande metall som Qimirs hjälm är gjord av. Och i slutet av dagens avsnitt kan vi mycket riktigt skymta en cortosis-ådra i bergsväggen.
 
”The Acolyte” är långt ifrån först med att ta material från EU och införliva det i Disneys nya canon. Tidigare exempel inkluderar storskurken Thrawn i ”Rebels” och ”Ahsoka”.

Nya avsnitt av ”The Acolyte” släpps varje onsdag.
| 3 juli 2024 13:30 |