Snart går OS i Paris av stapeln och vad vore då inte en bättre uppladdning än att titta på en massa film centrerade kring sport och sportevenemang. MovieZine listar här några filmer som du absolut bör spana in inför OS för att hitta sportfantasten i dig.
Vill ni betta på OS så kan ni göra det via några av de MGA casinon som finns tillgängligt.
10. Borg (2017)
Vi börjar med Sverige! Här på hemmaplan fick vi 2017 berättelsen om Björn Borgs legendariska rivalitet med amerikanen John McEnroe, båda utmärkt spelade av Sverrir Gudnason och Shia LaBeouf. Av de två sticker absolut LaBeouf ut mer som utstrålar karisma och ett glöd vi sällan sett av honom tidigare i rollen som McEnroe.
I övrigt är filmens stora styrka Ronnie Sandahls manus samt fotot och scenografin som tillsammans återskapar det härliga 1980-talet och ger illusionen av att vi faktiskt ser en film från den eran.
9. Young Woman and The Sea (2024)
Daisy Ridley har kämpat i uppförsbacke sedan ”The Rise of Skywalker” med att bli fri från rollen som Rey. De stora filmrollerna och succéerna har uteblivit men med ”Young Woman and The Sea”, av norske Joachim Rønning, ser det ut att vända.
Filmen berättar historien om Trudy Ederle som 1926 blev den första kvinnan att simma över den engelska kanalen. Detta efter att hon två år tidigare, vid OS i Paris 1924, vunnit guldmedaljen för 400 meter frisim. En film som bjuder på en rejäl gnutta feminism och girl power! Håll utkik på Disney+ under sommaren.
8. Triumfens ögonblick ("Chariots of Fire", 1981)
Berättelsen om de två brittiska löparna som tränar och sedermera deltar i olympiska spelen i Paris 1924 tog hem fyra Oscar på 1982 års gala, inklusive bästa film. Den satte även Vangelis på kartan som kompositör, för sitt numera ikoniska soundtrack till filmen, och även han plockade en av de där fyra statyetterna.
Filmen är en given klassiker när cineasterna ska lista sina favoritrullar inom genren för sportfilm och har man inte sett den så bör man göra det åtminstone en gång i livet. Inte minst för redan nämnda fantastiska soundtrack som får även den största soffpotatisen att vilja gå ut och springa i skogen!
7. Cool Runnings (1993)
Okej, nu byter vi genre efter de mer allvarligare inslagen på listan. Sportfilmen kan också vara extremt kul och det visade Jon Turtletaub när han regisserade legendaren John Candy i en av hans sista roller, innan han tragiskt gick bort allt för tidigt.
Historien om Jamaicas första lag i bobsled är en helskruvad och hysteriskt kul underdog-berättelse som mitt i allt bjuder på både hjärta och själ. Candy tar sig an rollen som ska träna de utskrattade jamaicanerna som sedermera visar kritikerna hur fel ute de är. Är du på jakt efter en solid feelgood-film är detta rullen för dig.
6. Race (2016)
Den brittiska regissören Stephen Hopkins går nog inte till historien som någon mästerregissör med filmer som ”Terror på Elm Street 5”, ”Rovdjuret 2” och den vedervärdiga ”Lost in Space” från 1998 med Gary Oldman. Men skam den som ger sig.
”Race” är en fantastisk skildring av den sanna historien om löparen Jesse Owens som deltog i OS i Nazitysklands Berlin 1936. Filmens titel har en dubbel innebörd då Owens var afroamerikan och med sina fyra vunna guldmedaljer från samma OS utmanade Adolfs Hitlers vision om den ariska rasens överlägsenhet. Välspelat och, trots tidigare resumé, välregisserat av Hopkins.
5. München (2005)
En film som kanske inte har så mycket med sport att göra i sig men som cirkulerar kring en av de största händelserna under ett sportevenemang under 1900-talet. Steven Spielbergs verklighetsbaserade dramathriller om agenterna som får i uppdrag att eliminera de ansvariga för terrordåden på 1972 års olympiska spel i München är lika gripande som spännande.
Daniel Craig, Eric Bana, Ciarán Hinds och Geoffry Rush skådespelar skiten ur varandra och ger Spielberg utrymmet att leverera en av hans bättre filmer. Är du sugen på något så ovanligt som en thriller inom sportfilmen är detta filmen för dig.
4. Miracle (2004)
Kurt Russell tar sig an rollen som Herb Brooks, som i detta verklighetsbaserade drama fick uppdraget att coacha USA:s landslag i hockey under 1980 års vinter-OS i Lake Placid. Ett uppdrag som resulterade i att laget besegrade de regerande världsmästarna Sovjetunionen under en tid då det var ytterst kyligt mellan de två nationerna.
Denna berättelse är ytterst en patriotisk sådan och går säkert bättre hem hos jänkarna än oss andra världsmedborgare men som ren ”mot-alla-odds”-berättelse så går den hem alla dagar i veckan.
3. Warrior (2011)
MMA-rullen om de två rivaliserande bröderna och deras alkoholiserade far kan få den hårdaste av snubbar att gråta floder av manstårar. En oerhört stark berättelse signerad Gavin O’Connor som också regisserade föregående film på denna lista.
Tom Hardy, Joel Edgerton och Nick Nolte briljerar i sina roller som bröder och far, fightscenerna är otroligt koreograferade och välgjorda och det emotionella manuset bjuder på en stor dos hjärta. Slutscenen eller scenen mellan Nolte och Hardy i hotellrummet är bland de finaste som skådats på film i att skildra den manliga bräckligheten.
2. The Wrestler (2008)
Om vi har haft några feelgood-rullar på listan så är detta utan tvekan den mest tragiska berättelsen av dem alla.
Bakom kameran var det för oss filmentusiaster raka motsatsen då den bjöd på Mickey Rourkes comeback som seriös skådespelare, som dessutom belönade honom med en Golden Globe och en Oscarsnominering för bästa huvudroll. Framför kameran är dock Darren Aronofskys fiktiva drama om showbrottaren Randy ”The Ram” Robinson, som är långt past his prime, en otroligt sorgsen sådan. Randy försöker anpassa sig till livet utanför brottningen men inser snabbt att det är allt han lever för och bara vill tillbaka till.
Rourke själv sade i intervjuer att filmens handling på många sätt hade likheter med hans eget liv under de år han hade lämnat rampljuset.
1. Rocky (1976)
Var det ens några tveksamheter kring vilken rulle som skulle plocka hem förstaplatsen? Det här är undertecknads absoluta favorit inom sportfilm och den ultimata underdog-storyn.
John G. Avildsens klockrena regi av Sylvester Stallones superba manus, som han skrev på endast tre veckor för att kunna betala sina räkningar, är bland det bästa vi sett inom genren sportfilm. Stallone har aldrig någonsin varit bättre och han stöttas upp av finfina prestationer från Talia Shire och de numera avlidna Burt Young och Carl Weathers. Slutscenen är ren filmhistoria!
Niklas Sandberg