Film

Skribent

Alexander Kardelo

15 september 2024 | 17:00

Nu på Prime Video: Upptäck en av 90-talets mest underskattade science fiction-filmer

Robert Zemeckis och Jodie Foster ställer tankeväckande frågor om liv i yttre rymden.
MovieZine tipsar om erbjudanden och innehåll hos våra samarbetspartners. Artikeln innehåller sponsrade länkar.
 
90-talet präglades av ambitiösa science fiction-filmer som förhöjdes tack vare utvecklingen av digitala effekter. Banbrytande filmer, från "Jurassic Park" till "Matrix", tog oss till nya världar och öppnade våra sinnen för tankekittlande idéer.
 
Men det finns också sci-fi-pärlor vi sällan snackar om, de som hamnat i skuggan av alla blockbusters. En sådan är "Kontakt" från 1997 som just har kommit upp på Prime Video.
 
När du tröttnat på att se Will Smith spöa utomjordingar, ge Robert Zemeckis och Jodie Foster en chans. Hon spelar astronomen och forskaren som vigt sitt liv åt att försöka hitta bevis för liv i yttre rymden. När hon fångar upp mystiska signaler som bara kan tolkas som utomjordisk kommunikation börjar det bli riktigt intressant. Hur ska vår planet reagera inför mötet med en mer avancerad livsform?
 
Foster får mothugg av Matthew McConaughey i rollen som kristen filosof som utmanar hennes idéer.
 
Historien bygger på en bok av den amerikanske astronomen Carl Sagan, och blev alltså film i händerna på regissören bakom "Tillbaka till framtiden" och "Forrest Gump".
 
Kritikerna var inte helt blåsta av biostolen när "Kontakt" hade biopremiär sommaren 1997, men övervägande positiva. Roger Ebert var bland dem som hyllade filmen högst, han kallade den för "den smartaste och mest uppslukande filmen om utomjordisk intelligens sedan Närkontakt av tredje graden".
 
Filmsajten Collider har med "Kontakt" på sin lista över 90-talets bästa science fiction-filmer. De lyfter fram "en fascinerande och tankeväckande upplevelse" och nämner också "banbrytande visuella effekter".
 
I en hyllningskrönika skriver Comic Book Resources att "Kontakt" är en av de "mest realistiska filmerna som gjorts om kontakt med utomjordingar. Men än mer intressant är hur den visar mänskligheten ur dess bästa och sämsta sidor".
 
 
Se trailern nedan:
 
| 15 september 2024 17:00 |