Streamingtips

Skribent

Martin Persson

21 september 2024 | 12:00

Nu på Max: En sjujäkla åktur! En av 2017 års mest hyllade dramafilmer fick 5/5 i betyg

Borde Martin McDonaghs unika svarta komedi vunnit för Bästa film?
Det fanns ett gäng starka kandidater på 2018 års Oscarsgala.
 
Inom Bästa film såg vi bland annat ”The Shape of Water”, ”Get Out”,  ”Call Me by Your Name” och “Dunkirk” bland nomineringarna, varav den förstnämnda välförtjänt tog hem vinsten.
 
Det är dock inte utan att man, till viss del åtminstone, önskar att en annan av kandidaterna gick segrande hem. Min personliga favorit är nämligen en av de mer lågmälda och intressanta crime-berättelserna jag sett på bio.
 
”Three Billboards Outside Ebbing, Missouri” (försök säga den titeln i ett andetag) är regisserad av mästaren Martin McDonagh, som följer upp sina succéer ”In Bruges” och ”Seven Psychopaths”.
 
Även här tillåts Martin leka med och gå emot förväntningarna i ett känsloladdat, verklighetsförankrat, men samtidigt absurt och något roligt drama om en kvinna i en amerikansk småstad som själv tar upp kampen för att göra sin röst hörd när hennes dotter blivit mördad och polisen inte kan göra något.
 
Frances McDormand sitt livs roll i filmen som en hård och hänsynslöst praktisk men sympatisk kvinna och blev även en av filmens två Oscarsvinster. Den andra gick till Sam Rockwell som även han gör en komplex och älskvärd insats i filmen.
 
Totalt sju Oscarsnomineringar drog man in, bland annat för Bästa film och för flera av skådisarna.
 
Vid filmens premiär lyfte vi fram filmen som ”det bästa du kan se på bio just nu” och berömde dess emotionella och tvetydliga kvaliteter. Detta är inte en film där man får eller någonsin har alla svar.
 
I vår recension gav Jonna Vanhatalo filmen full pott och beskrev den som ”en sjujäkla åktur med extra allt”. Det går inte att säga det bättre än så. Detta la även grunden för den minst lika fantastiska "The Banshees of Inisherin".
 
 
| 21 september 2024 12:00 |