VIDEO

Skribent

Martin Persson

23 juni 2024 | 19:00

Video: En stuntkoordinator förklarar hur Hollywood får fighter att se realistiska ut

Det ligger många kreativa och imponerande tekniker kring att främja våldet.
”Hur klarade han sig där?” är en fråga som ständigt återkommer när man tittar på film. Förutom imponerande stunts- och annat till synes livshotande förekommer det traditionsenligt många slag och sparkar.
 
Allt sedan starten med spännande film noir och- gangsterfilmer, till 1970-talets kampsportsinspirerade Bruce Lee-filmer och dagens snabba och realistiska action i Bourne och John Wick har man gett illusionen av verkliga handgemäng på olika sätt.
 
Stuntkoordinatorn Anthony Vincent talar i videon nedan om sin erfarenhet i området och hur man jobbar med klippning för att i dagens filmskapande främja bilden av realistiska slagsmål. Vincent är mer bekant än de flesta vad gäller våldsamma actionscener. Förutom att ha jobbat med storfilmer som "John Wick", "The Bourne Legacy" och "Spider-Man: Homecoming" är han son till den legendariske skådespelaren Frank Vincent som själv medverkade i ett antal minnesvärd våldsamma scener.
 
Knepet kan handla om till exempel byte av kameravinklar eller segmentering av småklipp för att dölja stoppandet av de faktiska slagen. Möjlighet ges även att justera perspektivet så att karaktärer ser ut att stå närmare varandra och därigenom kan slåss utan att faktiskt vidröra varandra.
 
Se videon för en mer detaljerad analys:
 
| 23 juni 2024 19:00 |