Film

Skribent

Paul Dakwar

23 juni 2024 | 16:00

En Studio Ghibli-klassiker inspirerade nya "Sagan om ringen"-filmen

Kommande "Sagan om ringen: Slaget om Rohan"delar mycket mer än stilistiska likheter med Studio Ghibli.
“Sagan om Ringen”-fans! Vilket år 2024 kommer vara för er! Okej, jag vet att många av er inte är helt optimistiska inför nya säsongen av “Maktens ringar”. Men “Slaget om Rohan”? Kom igen nu. Vem är inte taggad på den?
 
Den kommande “Sagan om Ringen”-filmen “Slaget om Rohan” kommer att vara en animerad långfilm. Av bilderna att bedöma syns Studio Ghibli-inspirationen från långt håll. Men det slutar inte där! Ghibli-inspirationen sträcker sig ända tillbaka till en bortglömd men underskattad Hayao Miyazaki-verk: “Nausicaä från Vindarnas dal”.
 

En riktig badass

 
"Nausicaä från Vindarnas dal" är en animerad film från 1984, regisserad av Hayao Miyazaki. Filmen utspelar sig i en postapokalyptisk värld där giftiga skogar och gigantiska insekter hotar de kvarvarande människorna. Huvudpersonen, Nausicaä, är prinsessa av en liten fredlig dal som försöker förstå och harmonisera med naturen istället för att förstöra den.
 
Nausicaä är en modig och medkännande ledare som kämpar för fred och balans i en förgiftad värld. En riktig badass, helt enkelt. Filmen är hyllad för sin vackra animation, djupa miljöbudskap och starka kvinnliga protagonist.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
“Slaget om Rohan” utspelar sig cirka 250 år före händelserna i den ursprungliga trilogin och dyker in i historien om Helm Hammerhand, den legendariska kungen av Rohan. Regisserad av anime-veteranen Kenji Kamiyama, känd för sitt arbete med "Ghost in the Shell: Stand Alone Complex", kommer filmen inte bara att utforska episka strider, utan också de djupa personliga resorna hos sina karaktärer. 
 
Och en av karaktärerna, Héra, har en väldigt speciell koppling till “Nausicaä från Vindarnas dal”.
 
När skaparna bakom "The War of the Rohirrim" utvecklade karaktären Hèra, dotter till Helm Hammerhand, hämtade de mycket inspiration från "Nausicaä från Vindarnas dal" utöver de andra hjältinnorna i “Sagan om ringen”, som Arwen och Éowyn. Hèra (Gaia Wise), är en stark, komplex och rebellisk ledare.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
I en intervju med Entertaiment Weekly, berättar Gaia Wise om hur bland annat just Nausicaä reflekterade hennes tolkning av Hèra:
 
– Det jag älskade med Hèra är att hon är stark, komplex och rebellisk. Hon skulle offra sitt liv för sitt folk, säger Wise om Hèras koppling till Nausicaä.
 
"Nausicaä från Vindarnas dal" finns att stream på Netflix, och att båda hyra och köpa på SF Anytime. 
 
| 23 juni 2024 16:00 |