Film

Skribent

Jonna Vanhatalo

21 januari 2023 | 18:01

Svenske succéproducenten är mannen bakom "A Man Called Otto"

Den svenske producenten Fredrik Wikström Nicastro blev kontaktad av Tom Hanks som bönade och bad om att få göra titelrollen i en eventuell amerikansk version av ”En man som heter Ove”. Nu har ”A Man Called Otto” gjort succé runt om i världen!
MovieZine kunde tidigare i veckan berätta att ”A Man Called Otto”, redan är en internationell succé som lockat mängder av människor till biograferna. Efter bara en vecka verkar även publiken i Sverige ha tagit Otto till sina hjärtan.
 
I podcasten ”Vägen till första filmen” möter Mauricio den svenske succéproducenten som vi har att tacka för, både den svenska, men nu alltså också den amerikanske versionen. Och han har fått mersmak: – Jag tänker inte flytta till USA, säger han, – men jag vill bara göra engelskspråkiga filmer från och med nu!
 
Wikström Nicastro berättar hur det gick när han först fick kontakt med Tom Hanks.
– För runt fem år sedan ringde Richard Lovett (Tom Hanks representant) mig, och undrade lite kring planerna om att göra en amerikansk ”Ove”. Han frågade om jag hade någon särskild påtänkt för huvudrollen, och jag svarade undflyende att jag har lite möten om det. Sedan sa han att han hade en skådespelare som var väldigt intresserad av att vara med -Tom Hanks!

Tom ville ses och pitcha sig själv till mig.

 
Det var inget samtal man som svensk eller ens amerikansk producent får ofta, så självklart gick han med på att träffa Hollywoodstjärnan personligen. Innan de knappt hunnit hälsa började Hanks med enorm iver att pitcha sig och sina tankar om filmen, till den svenske producenten.
 
– Efteråt sa han (Hanks); kom gärna tillbaka med ett manus så ska jag ge dig en riktig audition och sen får du bestämma. Alltså han var precis så charmig och trevlig som man tänker, så det gick ju såklart inte att tacka nej till det erbjudandet, skrattar Wikström Nicastro.
 
Att en skådespelare av Hanks kaliber kontaktar en producent och uttryckligen ber om att få vara med i en film, är väldigt unikt. – Det händer bara inte, säger Wikström Nicastro och förklarar: Det normala är att man säljer filmrättigheterna till en Hollywoodstudio, varpå de ursprungliga rättighetsinnehavarna och den gamla producenten, som tack får någon credit och lite pengar. Men skapande sköts därefter av studion själv.  Med ”A Man Called Otto” behöll SF Studios rättigheterna och vi äger fortfarande 100 % av filmen. Vi var dessutom delaktiga i både utvecklingen av filmen, liksom i produktionen efteråt.
 
Fredrik, som sällan behöver lämna Sverige, eller ens sitt kontor så ofta, när han jobbar, var på inspelningsplatsen i Pittsburgh varje dag i fyra månader. Han satt också med genom hela efterproduktionen.
– Det har krävt otroligt mycket engagemang, men också mycket tid och energi. Fördelen är att jag hela tiden har känt att jag har haft full kontroll över filmen.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
A Man Called Otto-gänget med Rolf Lassgård
 

Ville nå en ny global publik

 
Vid sin sida hade han hela tiden den amerikanska producenten Rita Wilson (även fru till Tom Hanks). Hon älskade verkligen Hannes Holms ”En man som heter Ove”, och var den som från början visade originalfilmen till Tom. De blev båda också väldigt förtjusta i Rolf Lassgårds gestaltning av Ove.
– Rita ville egentligen inte göra om en redan fantastisk film, berättar Nicastro, men hon var fast besluten av skapa en större produktion, och göra en film som kunde nå ut till en ny global publik på en helt annan nivå.
 
 
Och ja, det är alltså där vi är idag!
Detta och mycket mer i senaste avsnittet av podcasten ”Vägen till första filmen” som ni kan lyssna på här.
| 21 januari 2023 18:01 |