Film

Skribent

Niclas Ohlsson

25 oktober 2024 | 15:00

Nu på SVT Play: Zombieklassikern som ger Stephen King mardrömmar

Filmen som skräckförfattaren Stephen King anser vara en av de läskigaste genom tiderna visas nu via SVT Play.
“Night of the Living Dead” är en lågbudget-skräckfilm från 1968, regisserad, filmad och redigerad av George A. Romero. Skriven av Romero och John Russo
 
Filmen blev genombrottet för Romero, som tidigare bara hade gjort reklamfilmer.

I filmen får vi följa sju personer som efter en attack av vandrande lik, stängt in sig i en bondgård på landsbygden i Pennsylvania. Även fast de köttätande monstren som dyker upp i filmen kallas för "ghouls", krediteras filmen för att ha populariserat den moderna gestaltningen av zombies inom populärkultur.

När Romeo och Russo bestämde sig för att basera filmen på vandrande lik, brainstormade de kring vad som skulle vara det mest chockerande för zombierna att göra mot människor och bestämde sig för kannibalism.

Filmen blev utgiven kort innan skapandet av det amerikanska betygssystem och var banbrytande med dess explicita våld och köttighet. Det ledde till kontroverser och negativa recensioner hos kritikerna.
 
På grund av dess låga budget använde man sig av hemmagjord rekvisita. När zombiesarna äter upp kropparna i den utbrända lastbilen åt de faktiskt stekt skinka täckt av chokladsås. Romeo skämtar om att de var så illamående att det nästan var slöseri med tid att sminka dem eftersom de ändå såg bleka och sjuka ut.

Med åren har filmen skapat sig en kultstatus och anses av många som en av de bästa och mest inflytelserika skräckfilmerna genom tiderna.
 
Nu kan man se kultfilmen på SVT Play.
 
| 25 oktober 2024 15:00 |