Video

Skribent

Martin Persson

3 juli 2024 | 14:30

Video: Ridley Scott och andra regissörer som togs ifrån makten över sina filmer

Studions påverkan kan krossa drömmar.
Att filmstudior kan lägga sig i och påverka skapandet av filmer är kanske inte helt obekant.
 
Filmer som Ridley Scotts uppskattade scifi-klassiker ”Blade Runner” fick släppas i flera versioner efter sin ursprungliga biovisning för att gradvis återställa Scotts vision som ändrades av ansvariga vid Warner Bros. för att göra filmen mer lättillgänglig, mot dess skapares vilja.
 
Detsamma kan sägas om David Lynchs filmatisering av ”Dune” från 1984, som turbulent skickades mellan flera regissörer och genomgick otaliga förändringar för att få filmen att till slut bli någorlunda fungerande. Även Tony Kayes hyllade drama ”American History X” genomgick en hel del förändringar, inte minst på grund av tvister mellan filmens regissör och huvudrollsinnehavaren Edward Norton.
 
I mer moderna exempel faller tanken givetvis till DC:s turbulenta regissörsbyten och omklippningar när man gjorde filmer som ”Justice League” och ”Suicide Squad”. Den förstnämnda till den graden att regissören fick släppa sin ”egen” version av filmen som han ansåg var bortom igenkänning i sin bioversion.
 
Ta en titt på videon nedan för en intressant inblick i hur studions godkännande och påverkan kan spela stor roll för den färdiga produkten!
 
| 3 juli 2024 14:30 |