Film

Skribent

Alexander Kardelo

28 augusti 2024 | 18:00

17 skräckälskare tipsar om filmer som får dig att sova med lampan tänd

"Hajen", "Poltergeist" och "The Ring" ansvarar för många sömnlösa nätter...
Vilka skräckfilmer har gjort så att ni måste tända lampan vid läggdags?
 
Den frågan ställdes nyligen i gruppen Skräckfilmsälskare på Facebook, där många medlemmar nu delar med sig av otäcka filmminnen från barndomen. Det visar sig att filmer som "Hajen", japanska "Ringu" och "Paranormal Activity" har lett till många sömnlösa nätter.
 
För den som inte är rädd för mörkret kan annars följande filmtips också fungera som inspiration till nästa skräckfilmskväll...
 
1. Det var då när "Paranormal Activity"-filmerna kom som vi såg tillsammans med en kompis på en av dom. Just när det var som mest spännande, så kommer min kompis barn gående från sin sömn: "Mamma jag är törstig!". Vi hoppade kanske två meter upp i luften från soffan. Efter det såg vi filmen med lampan på. Och ja, sov med kökslampan på följande natt. - Fanny S.
 
2. "Signs". Jag kan fortfarande inte sova med tårna utanför täcket. - Ylva F.
 
3. Jag tittade på "Hajen" men hade inte svårt att sova, men svårt att bada under sommaren som kom. Kanske kunde det komma en haj och bita mej i fötterna. I Vänern. - Britt-Marie B.
 
4. Är sällan så lättskrämd att jag verkligen inte kan sova, men "Conjuring"-filmerna fick mig att bli en smula nervös. Och "Veronica" var så obehaglig att den stängde jag av. - Nessie K.
 
5. Har för mig "Insidious" gjorde att jag tände lampan... - Eva E.
 
 
6. "Lights Out" när det gäller mörker. "Hajen" när det gäller vatten. Har inte kunnat simma ett simtag sedan jag smygtittade på "Hajen" som barn. - Jenny B.
 
7. "Poltergeist" när den gick på tv. Men det är klart, jag var under 15 år gammal då. - Thomas L.
 
8. "Dead Silence" är den enda skräckfilmen som gjort mig genuint skraj! Kan vara så att jag har fobi för dockor med iofs. - Jenny O.
 
9. "Ringu". Men skulle jag se den nu skulle jag kunna sova ändå. - Maria K.
 
10. Är väl ingen skräckfilm egentligen men "Final Destination" satte rejäl ångest i mig som tonåring! - Jessica A.
 
11. Jag smygsåg "Silver Bullet" när jag var liten, satt gömd bakom dörren och tittade när mina föräldrar såg den. Efter det blev jag sååå jävla rädd att vara ute i mörker. Önskar jag inte hade gjort det... - Lindha J.
 
 
12. Kommer ihåg att jag låg vaken en hel natt och fler därtill efter att ha sett ”Terror på Elm Street” som 14-åring." - Sara K.
 
13. "Dolls" såg jag när jag var 10 år och efter det så åkte alla mina fina porslinsdockor ner i kartonger och in på vinden. Är nog enda filmen som jag inte kunnat sova efter jag sett. - Camilla S.
 
14. "Besökarna", scenen när Kjelle Bergqvist lägger sig och ”monstret” ligger i sängen. Har svårt att gå och lägga mig när lampan är släckt i rummet trots att jag inte sett den filmen på snart 15 år. Lena K.
 
15. När jag som tonåring såg "The Grudge 2" på bio, då sov jag med lampan på i säkert ett halvår. Hade också problem att sova några veckor efter jag sett "The Babadook" första gången. - Heidi B.
 
16. "The Ring" förstörde mig som barn. Stephanie C.
 
17. Det var svårt att gå och kissa när jag såg första "Paranormal Activity" för första gången. Även en viss scen i "The Exorcism of Emily Rose". Älskar dock när det blir så! Det är typ… kul att ligga livrädd. Iallafall dagen efteråt. - Moa M.
| 28 augusti 2024 18:00 |