Film

Skribent

Alexander Svensson

18 september 2024 | 18:30

Trailer: Heta Oscarsfavoriten "September 5" visar upp sig

Paramount har köpt in ett Oscarstippat drama som de nu visar upp.
Hösten närmar sig, och med den kommer Oscarstippningarna. En film som det börjar pratas om är “September 5”, som handlar om de dramatiska händelserna under OS 1972 där israeliska idrottare togs som gisslan av palestinska terrorister. Filmen följer det hela ur perspektivet från de ABC-journalister som var där och bevakade det hela.
 
“September 5” regisseras av Tim Fehlbaum (“Tides”) och har bland andra Peter Saarsgard (“Memory”), Benjamin Walker (“Sagan om ringen: Maktens ringar”), John Magaro (“Orange is the New Black”) och Leonie Benesch (“The Crown”) i rollerna.
 
THR-journalisten Scott Feinberg har sett filmen, som har visasts på ett par festivaler under sensommaren och hösten, och har den som favorit till att ta hem Oscarn för bästa film. Även Sarsgaard och Benesch ligger bra till för Oscars, om man ska tro honom. Paramount rapporteras även planera en Oscarskampanj för filmen.
 
“September 5” har köpts in av Paramount, som har rättigheter till filmen i nästan hela världen, inklusive Sverige. Den amerikanska biopremiären är satt till 27 november, och den kommer sedan att dansa ut på fler biografer under december. Exakt vilket datum som gäller för Sverige är därmed inte helt säkert, men sannolikt får vi se den innan nyår.
 
Se trailern för “September 5” nedan:
 
| 18 september 2024 18:30 |