Film

Skribent

Andreas Samuelson

27 juni 2024 | 06:00

På tv inatt: Bruce Willis kärleksprojekt blev ”en stinkande hög med rykande, het åsneskit”

Actionstjärnan både spelade huvudrollen och skrev såväl story som ledmotiv till denna misslyckade actionkomedi. Se spektaklet på TV ikväll.
Efter de två första ”Die Hard”-filmerna var Bruce Willis en av de största i Hollywood och kunde mer med makt välja sina projekt. Ett av de han brann mest för var actionkomedin ”Höken är lös” (1991) och han skrev såväl story som ledmotiv tillsammans med gamle vännen Robert Kraft (senare chef för 20th Century Fox musikbolag.
 
Han var även med och valde ut erfarne producenten Joel Silver, motspelaren Danny Aiello (även han en gammal vän) samt regissören Michael Lehmann (”Heathers”). Willis kom dock inte särskilt bra överens med den sistnämnda och började under den kaotiska inspelningen skriva om och ändra manuset.
 
 
Två som insåg att filmen skulle bli en katastrof var Richard E. Grant och Sandra Bernhard, som spelar filmens två skurkar och blev goda vänner under filmandet. När den förstnämnda mötte filmkritikern Mark Kermode som sade att han var en av få som gillade filmen svarade Grant:
 
- Det var en illaluktande hög med rykande, het åsneskit och du är en idiot.
 
Filmen blev en enorm flopp, sågades av samtliga kritiker och vann tre Razzies för bland annat Sämsta film. Den har dock fått kultstatus på senare år och det är svårt att inte bli underhållen av detta nonsens med Willis som nyligen frisläppt tjuv som tvingas stjäla da Vinci-konst av CIA och maffian.
 
Dessutom är det sällan man hittar en så imponerande rollista som förutom ovan nämnda namn inkluderar Andie MacDowell, David Caruso, Lorraine Toussaint (”Orange is the New Black”), Frank Stallone och Oscarsvinnaren James Coburn.
 
Se trailern till filmen nedan:
 
 
Här kan du se ”Höken är lös”:
Ikväll på TV6 23.00
Hyr/köp på SF Anytime och liknande tjänster
| 27 juni 2024 06:00 |