Film

Skribent

Alexander Svensson

30 juli 2024 | 05:00

På tv ikväll: Den främsta krigsfilmen sedan "Rädda menige Ryan"

Den här krigsfilmen från 2016 är blodigt brutalbra.
Efter tio års frånvaro och åtskilliga klavertramp som körde karriären i diket återvände Mel Gibson 2016 till regissörsstolen med “Hacksaw Ridge”. Berättelsen kretsar runt Desmond Doss, en ung och gudsfruktig soldat under andra världskriget som vägrar bära vapen, men ändå utför hjältedåd på slagfältet tack vare oerhört mod och självuppoffring, som driver honom till att rädda 75 från slagfältet.
 
“Hacksaw Ridge” blev en av 2016 års mest hyllade filmer när den släpptes, och nominerades för sex Oscars, bland annat för regi (Mel Gibson) och bästa huvudrollsinnehavare (Andrew Garfield, som spelar Doss). Den vann dock bara två priser, för bästa klippning och bästa ljudmix. Vill du se en film som låter prisbelönt bra så är “Hacksaw Ridge” med andra ord rullen för dig.
 
 
Det var inte bara ljudet  i “Hacksaw Ridge” prisades, och det var inte bara på galorna som den hyllades. Recensenterna var i många fall lyriska, och filmen kallades mer än en gång för “den bästa krigsfilmen sedan “Rädda menige Ryan". Skildringarna av krigets brutalitet och fasor var särskilt omtalade, vilket kanske inte överraskar någon med tanke på att Gibsons CV innehåller titlar som "The Passion of the Christ" och "Apocalypto", två filmer som absolut inte väjer för att visa upp de våldsamma fasor som människor genom historien utsatt varandra för. 
 
Det var dock inte alls givet att Mel Gibson överhuvudtaget skulle göra “Hacksaw Ridge”. Han fick frågan om att regissera filmen vid två olika tillfällen, och tackade nej bägge gångerna innan han slutligen ändrade sig och bestämde sig för att göra filmen. Med tanke på framgången lär det inte vara ett beslut som han (eller någon annan) ångrar.
 
 
“Hacksaw Ridge” är en film om hur tro kan inspirera till hjältedåd, och dessutom en oerhört stark underdog-historia. Se den ikväll klockan 22:55 på TV6. Den finns också att streama på Viaplay.
| 30 juli 2024 05:00 |