TV-tips

Skribent

Martin Persson

30 juli 2024 | 06:00

På tv ikväll: Steven Soderbergh gjorde en strålande avslutning på sin starka heist-trilogi 2007

George Clooney och grabbarna går i mål med guldpriset.
När ”Ocean’s Eleven” släpptes 2001 blev det en riktigt lyckad och stjärnspäckad remake på den hyllade kultfilmen från 1960 av mästerregissören Lewis Milestone.
 
Hur fyller man skor från legendariska underhållare som Frank Sinatra, Dean Martin och Sammy Davis Jr.?
 
Svaret är så enkelt som George Clooney, Matt Damon och Brad Pitt. Rättvist byte, inte sant?
 
Det skadar dock inte att ingen mindre än Steven Soderbergh satte sig i registolen denna gång. De som har sett Soderberghs filmer vet att han har ett gott öga för ypperlig balans mellan rapp underhållning och mer djupsinnig och konstnärligt fokus. Något som helt klart märks till stor del i hans Ocean’s-filmer.
 
För att inte skapa missförstånd, så är fokuset helt klart mer lättsamt i dessa filmer än flera andra av Steven Soderberghs filmer, men detaljrikedomen, starka och välspelade karaktärer och riktigt imponerande klippning och foto utmärker sig som alltid.
 
”Ocean’s Eleven” följdes av en minst lika stark uppföljare, ”Ocean’s Twelve” och i kvällens film, "Ocean's Thirteen", avslutades historien om Clooneys mästerbrottsling Danny Ocean på topp.
 
Handlingen är så pass simpel som att Ocean samlar sin grupp igen för en tredje kupp efter att en av gruppens ursprungliga medlemmar råkar illa ut. Det hjälper dock att man följt dessa karaktärer över tre filmer och bryr sig om dem, man gillar deras personligheter och känner mer i deras kval och hejar på deras ambitioner för ett bättre liv. Att Al Pacino får en högst minnesvärd skurkroll stärker bara filmen ytterligare.
 
Det är inte helt lätt att välja en favorit bland Ocean’s-trilogin, alla kompletterar varandra fint och utgör en överlag väldigt solid och underhållande berättelse!
 
Intressant kuriosa för ”Ocean’s Thirteen” är även att dess inspelning sammanflöt med ”The Bourne Ultimatum”, så Matt Damon fick vara parallellt på inspelningsplatserna, vilket gjorde det passande att båda spelades in i London.
 
 
 
Här kan du se ”Ocean’s Thirteen”:
 
• Ikväll 22:00 på Kanal 9
• Streama på Viaplay
• Streama på MAX
• Hyr & köp på SF Anytime
| 30 juli 2024 06:00 |