Film

Skribent

MovieZine

16 september 2024 | 04:00

Inatt på tv: Den märkligaste filmen från 2012 är "inte lätt att se"

Antar du utmaningen?
Jag älskar filmer som går utanför mainstream-mallen, som slänger bort all logik och tar med oss på en känslomässig och omskakande resa. Faanska "Holy Motors", som SVT valt att sända sent ikväll, är en sådan film. En surrealistisk upplevelse som man inte glömmer i första taget.
 
Vi får följa Oscar under en vanlig arbetsdag. Han färdas i limousin och iklär sig olika roller för olika "möten" eller uppdrag. Ena stunden är han familjefar, sedan en weirdo som skräms på kyrkogårdar, och i en scen ska han mörda en man, som visar sig vara han själv... eller?
 
Regissören Leos Carax lämnar oss med många frågetecken och levererar få klara svar. Detta är en okonventionell film som på ett plan kan tolkas som "en kommentar till filmskapandet som konstform", enligt MovieZines recension. Jag ser också en hyllning till skådespeleriet, inte minst till Denis Lavants förmåga att likt en kameleont försvinna in i olika roller och väcka en lång rad tankar och känslor hos tittaren.
 
Om David Lynch och Wachowskis gjorde sin egen "Paris, Je T'aime" skulle det nog se ut så här. Jag älskar den hitchockianska auran som liksom hypnotiserar tittaren. Man vill inte och kan inte missa nästa scen, och nästa, och nästa. Jag är faktiskt inte helt hundra på vad regissören vill säga eller vad det hela handlade om... men jag gillar det skarpt.
 

Men... vad handlar filmen om?

 
För den som ändå söker svar finns en (mycket luddig) intervju med (en mycket luddig) Leos Carax att hitta hos Indiewire:
 
- I den här världen som jag uppfann är det ett sätt att berätta om ett liv utan att använda ett klassiskt narrativ, utan att använda flashbacks. Det är ett försök att få med hela skalan av mänsklig erfarenhet under en enda dag, säger filmskaparen.
 
Vår recensent Lotta Zachrisson skrev vid biopremiären 2012: "Otroligt hjärtskärande, samtidigt som man lockas till skratt av absurditeter. En av de svåraste filmerna att se och ta till sig på länge, men även en av dem som mest manat till eftertanke."
 
Hon noterar också att "om alla såg "Holy Motors" skulle majoriteten använda ord som poänglös eller kanske stötande för att beskriva den (...) Men känner du dig lockad av utmaningen av en film som både får dig att tänka och känna, då är det helt rätt att tackla den här annorlunda berättelsen."
 

Läs några av MovieZine-medlemmarnas kommentarer:

 
"Detta kan vara den märkligaste och mest oförståeliga filmen jag har sett! Den är snygg, välspelad, mäktig, absurd, konstig, äcklig, motbjudande, hypnotiserande, seg, fascinerande och allt möjligt på samma gång i en salig blandning! Denis Lavant är ruskigt skicklig i alla sina roller och bjuder på skådespeleri av hög kvalitet."
 
"Jag förstod ingenting av den här filmen! Leos Carax mening och budskap med filmen är för mig en gåta! Det här var troligen den konstigaste och absurda filmen jag någonsin sett (...) Holy Motors är sevärd på sitt lilla konstiga vis!"
 
"Vissa scener är fantastiska, stämningen så rätt och det som inte sägs mer än mellan raderna är det som stannar kvar i tanken efteråt."
 
"Intressant och på vissa ställen råsnyggt collage som försöker säga något mångfacetterat om vår tid."
 
"Pretentiöst, forcerat, och outhärdligt tråkigt."
 
Antar du utmaningen? Här kan du se "Holy Motors":

● Inatt 00:30 på SVT1
● Streama gratis på SVT Play
 
| 16 september 2024 04:00 |