Film

Skribent

Paul Dakwar

15 september 2024 | 21:00

Kamala Harris favoritfilm är en Oscarsvinnande komedi från 90-talet

Presidentkandidaten Kamala Harris älskar Marvel och gamla filmer. Särskilt tycker hon om en advokatkomedi från 90-talet med Joe Pesci och Marisa Tomei i huvudrollerna.
Kamala Harris verkar ha en förkärlek för filmer som kombinerar gammal Hollywood-era med en alldaglig touch. Hennes kärlek för Marvel Cinematic Universe blev viral när hon under 2020 hade ett Zoom-möte med Avengers-stjärnorna 2020. Särskilt gillar hon “Black Panther”.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Men Harris har också en oväntad favorit i sin filmbank: “Min kusin Vinny”, en ganska bortglömd juvel från 1992, med Joe Pesci och Marisa Tomei. Den sistnämnda vann en Oscar för Bästa kvinnliga biroll. Kanske är det på grund av Harris bakgrund som jurist som filmen tilltalar henne.
 
"Min kusin Vinny" (1992) är en komedi regisserad av Jonathan Lynn och följer den något udda advokaten Vincent Gambini (Joe Pesci). Vincent, en nyutexaminerad och oerfaren advokat, tvingas ta sig an ett fall i en liten sydstatsstad där han blir tvungen att använda alla sina book smarts och street smarts för att rädda sina kusiner från en felaktig mordanklagelse.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Filmen handlar om rättsliga misstag i det amerikanska rättssystemet – ett ämne som känns lite ironiskt med tanke på Harris bakgrund som distriktsåklagare i San Francisco. En bakgrund som inte undgått kritik från civilsamhället.
 
Hennes arbete som distriktsåklagare har kritiserats för att vara för hård mot icke-våldsamma brottslingar och för att inte ha krävt att poliser ska ha kroppskameror. Därför kan det kanske te sig som ironiskt att  hon uppskattar en film som så tydligt skildrar bristerna och de komiska aspekterna av rättsväsendet. En mycket intressant kontrast, minst sagt!
 
| 15 september 2024 21:00 |