Serie

Skribent

Jenny Ahonen

6 december 2015 | 12:00

Underbara julspecialer: 10 tv-avsnitt med jultema

Julspecialer hör ofta till en series absolut bästa avsnitt.
Julsäsongen närmar sig med storsteg. I USA innebär det att en rad julspecialer kommer att dyka upp i rutan. Här i Sverige är det inte en lika vanligt att tv-serier gör specialavsnitt med jultema. Dessutom sänds importerade serier oftast så att deras julavsnitt inte tajmar med högtiden. För den som vill ha lite extra julmys i rutan under säsongen är det därför istället en bättre idé att söka sig tillbaka till forna säsongers pärlor.

Vi listar 10 riktigt bra julspecialer från 10 omtyckta tv-serier.

South Park: Mr. Hankey, the Christmas Poo


Large 094bb2c69180c472499f25376e933648 southpark

Lillgrabben Kyle är av judiskt ursprung och känner sig därför utanför när invånarna i South park firar jul. Han tröstas av en liten bajskorv med röd tomteluva, Mr. Hankey. Mr. Hankey uppenbarar sig bara för dem som tror på honom. Eftersom att Kyle är den enda som gör det så tror folk runt om kring honom att han lider av vanföreställningar. Med sin första säsong ville South Park göra det tydligt att man inte var som andra tecknade humorserier. Mr. Hankey hjälpte till att förstärka budskapet.

Juligaste repliken: "Not real, eh? If I wasn't real, could I sing this merry little song? Santa Claus is on his way. Load of goodies on his sleigh. He'll dump them all on christmas day, and I'll say 'howdy ho'!" 

The OC: The Best Chrismukkah Ever


Large 094bb2c69180c472499f25376e933648 theoc

I "South Park" föreslår Kyle att han kan sjunga om "Mr Hankey, the christmas poo" under skolans julfirande. I (melo)dramaserien "The O.C." har Seth Cohen hittat en lite mer lämplig kompromiss mellan det judiska och kristna decemberfirandet. I Kalifornien-huset där hans familj - bestående av både judar och kristna - bor smälts flera olika traditioner samman under slutet av året. Seth kallar firandet "chrismukkah" (även om seriens manusförfattare ett tag funderade på att kalla det för "hanimas"). Termen fick stor spridning efter att avsnittet sändes 2003. 

Juligaste repliken: "I've got Jesus and Moses working on my side."

Will & Grace: All about Christmas Eve




Will & Graces sätt att berätta om kärlek och vänskapsrelationer på (ett stundtals hysteriskt) humoristiskt vis lämpar sig utmärkt för julspecialer. Serien har några riktigt bra - "A Little Christmas Queer", "Christmas Break", "Jingle Balls". Min favorit är "All about Christmas Eve", i vilken Karen, Jack och Will spenderar julafton i morgonrockar på ett lyxigt hotell där de fördriver tiden genom att driva med och sjunga jullåtar för personalen.

Juligaste repliken: "It's just like the first christmas, except we did get a room, none of us are virgins, and instead of the baby Jesus, we have a plate of cheeses."

The Mary Tyler Moore Show: Christmas and the Hard Luck Kid




The Mary Tyler Moore show var en smått banbrytande tv-serie när den började sändas i början av 70-talet. Komediserien handlar nämligen om en kvinna som just har gjort slut med sin fästman och som flyttar till storstan för att försörja sig själv. I första säsongens julspecial är hon med om något som många har upplevt: Hon tvingas jobba under julhelgen och kan därför inte resa hem för att fira med familjen. Till en början är Mary knäckt över att hennes planer har gått i kras. Men arbetskamraterna hjälper henne att inse att även om julen inte firas på ett traditionellt vis kan den fortfarande vara fylld av värme och mys. Det ger henne hopp om livet som karriärskvinna.

Juligaste repliken: "I have a feeling that when I go to sleep tonight three ghosts are going to visit me."

Svensson, Svensson: En riktigt god jul




Den svenska sitcomserien "Svensson, Svensson" - om brevbäraren Gustav Svensson och hans familj - var omåttligt populär under 90-talet. Den första säsongen hade minst 2,5 miljoner tittare per avsnitt. Säsongens tolfte avsnitt, "En riktigt god jul", visas sedan 2000 i SVT klockan åtta varje julafton. Avsnittet får fortfarande höga tittarsiffror och har kommit att bli en riktig julklassiker.

Juligaste repliken: "Vad är det där för jävla stolpskott? Var är Arne Weise?"

30 Rock: Ludachristmas




Tina Feys humorserie 30 Rock är hysteriskt rolig, så varför skulle julspecialen "Ludachristmas" vara annorlunda? Avsnittet, som fått sitt namn efter den årliga suparfest som kollegorna på TGS längtar efter, skippar sensmoralen som annars brukar knyta ihop julspecialer. Visst försöker Georgia-sonen Kenneth att lära sina otacksamma vänner från storstan en läxa sedan de kastat sina klappar i soptunnan. Han låser in dem på kontoret där han tvingar dem att studera bibeln och fundera över sina handlingar. Men det slutar bara med att de super sig fulla och planerar att såga ner den stora julgranen på Rockerfeller plaza. 

Juligaste repliken: "Who cares about the true meaning of christmas? It's about getting crap, and eating too much! It's about getting drunk, and hugging your cousin until your mom says 'Frank, enough'!"

The Simpsons Roasting On An Open Fire




När världen lärde känna Homer Simpson 1989 var han klädd i tomtedräkt. Det första avsnittet någonsin av The Simpsons (som egen serie, och inte som en del av Tracy Ullman show) är nämligen en julspecial - och en fin liten sådan. I "The Simpsons roasting on an open fire" försöker pappa Homer tjäna ihop lite extra pengar inför julen genom att jobba som tomte i en shoppinggalleria - och genom att satsa pengar på hundkapplöpning. The Simpsons har fortsatt att producera bra julspecialer. Missa till exempel inte "She of little faith".

Juligaste repliken: "Come on, dad, if TV has taught me anything, it's that miracles always happen to poor kids at christmas. It happened to Tiny Tim, it happened to Charlie Brown, it happened to the smurfs, and it's gonna happen to us."

Seinfeld: The Strike




Seinfeld-avsnittet där pappa Costanza introducerar en egen-påhittad högtid, som ett alternativ till de mer kommersiella amerikanska december-högtiderna, är en tv-klassiker. Under "festivus", som Georges pappa kallar sin högtid, står en aluminiumstång i centrum för festligheterna - istället för en dekorerad julgran. De som deltar måste ställa upp på en så kallad "airing of grievances", under vilken deltagarna berättar för varandra på vilket sätt de har gjort varandra besvikna. Efter festivusmiddagen genomförs "the feats of strength": När husets överhuvud har brottats ner på golvet och "pålats" avslutas firandet av högtiden.

Juligaste repliken: "A festivus for the rest of us!"

The Office: Christmas specials




Julen 2003 sände brittiska The Office en tvådelad julspecial. Det är två underbara avsnitt som med enkel elegans knyter ihop serien. David Brent, som hela tiden framställts som världens största jubelfjant, får något slags upprättelse och Tim, som under hela serien hyst en hopplös förälskelse för Dawn, får till slut det han önskar sig allra mest. Det är svårt att inte gråta. (För fans av amerikanska office rekommenderas säsong tvås julspecial. Den är rätt fin, den också.)

Juligaste repliken: "Never give up."

A Charlie Brown Christmas




I USA är Snobben-specialen "A Charlie Brown christmas" en riktig julklassiker. Det är en fin liten berättelse om hur Charlie Brown - eller Karl, som vi känner honom som här i Sverige - förfäras av all kommersialism han ser omkring sig under julen och försöker att finna högtidens sanna mening. Som sällskap har han ett helt ljuvligt soundtrack av jazzmusikern Vince Guaraldi.

Juligaste repliken: "I just don't understand christmas, I guess. I like getting presents and sending christmas cards and decorating trees and all that, but I'm still not happy. I always end up feeling depressed."

Vilka julspecialer har ni som favoriter? Kommentera nedan.
| 6 december 2015 12:00 |