Christian Tafdrups dansk-nederländska rysare ”Speak No Evil” om ett par vars besök hos några semesterbekanta mynnar ut i en mardröm chockade världen när den släpptes 2022. Hollywood och Blumhouse var inte sent ute att göra sin egen version med James McAvoy i huvudrollen.
Inte oväntat är denna versionen lite mer anpassad för amerikansk publik och inte riktigt lika rå - eller sjuk - som originalet. Om du redan sett filmen från 2022 finns det gott om andra europeiska filmer som är lite för sjuka för Hollywoods smak.
1. Baskin (2015)
Unik, surrealistisk mardröm från Turkiet om fem poliser som svarar på ett nödsamtal i en mytomspunnen småstad och hamnar i vad som närmast kan beskrivas som helvetet. Liknar inget du någonsin sett – vissa kan ha svårt för kombinationen av en pratig, långsam början och en extremt våldsam, intensiv andra del. Inte för alla smaker minst sagt men effektivt obehaglig och förvånansvärt poetisk i allt blodspill. Debutanten Mehmet Cerrahoglu är oförglömlig (hans speciella utseende beror på en ovanlig sjukdom). En av 2015 års bästa filmer och en av decenniets mest skrämmande.
Streama på Cineasterna eller hyr/köp på SF Anytime och liknande tjänster.
2. En kniv i hjärtat (2018)
Fransk pärla som var en av 2018 års mest underskattade filmer. En producent (Vanessa Paradis) av gayporr inser att en maskerad mördare siktat in sig på skådespelare och team från hennes senaste produktion ”Homocidal”. Bisarr, läcker thriller med inspiration från Dario Argento, 1980-talsslashers och ”Lockbetet” med fräckt soundtrack av indiebandet M83. Gott om referenser för de med kännedom om fransk, klassisk indiefilm - samt en mördare som använder sig av ett dildovapen med utfällbar kniv!
Streama på Cineasterna eller hyr/köp på SF Anytime och liknande tjänster.
3. Goodnight Mommy (2014)
Trailern till denna psykologiska rysare kallades för en av de mest skrämmande någonsin och själva filmen var knappast snällare. En kuslig berättelse om en mamma (Susanne Wuest) som bandagerad återvänder hem efter sjukhusvistelse varpå hennes tvillingsöner (Elias och Lukas Schwarz) ifrågasätter om kvinnan faktiskt är deras riktiga mamma. Österrikes Oscarsbidrag är mörk, våldsam skräck för de som gillar att se filmer med ansiktet gömd i händerna. Se dock upp för den trista, amerikanska remaken.
4. Inside (2007)
Under en julhelg, fyra månader efter sin makes död, invaderas en höggravid kvinnas (Alysson Paradis) hem av en psykopat (Béatrice Dalle) som till varje pris är ute efter änkans ofödda barn. Genuint skrämmande och väldigt våldsam fransk rysare som aldrig offrar känslan för terror trots ett ständigt stigande blodbad. Rekommenderas ej för gravida eller allmänt känsliga. Även denna fick en amerikansk remake som man gärna kan skippa.
Hyr/köp på SF Anytime och liknande tjänster.
5. Island of Death (1975)
Ytterst provocerande och våldsam grekisk skräckfilm (i likhet med senare kultfilmen "Henry – en massmördare”) om incestuöst syskonpar (Bob Belling, Jane Ryall) som brutalt mördar ”perverterade” människor (ett homosexuellt par, en promiskuös äldre kvinna, etc.) på en grekisk ö. Smaklös, vidrig och stundtals outhärdlig blandning av groteskt våld och taffliga sexscener – men det mesta funkar i syfte att skildra två rakt ytterst sjuka individer. Stämplades som ”video nasty” när den kom och är en av de mest bannlysta filmerna i världen.
6. Killer Condom (1996)
Tro inte att denna tyska kultfilm, baserad på en serietidning, har någon djupare, filosofisk mening - den handlar precis om vad titeln antyder! Dessa mordiska preventivmedel, skapade av illasinnad forskare, härjar på sunkigt New York-hotell. Orakad, kedjerökande och homosexuell detektiv (Udo Samel) utreder. Ingen parodi utan en ambitiös, ytterst bisarr skräckkomedi som troligen inte passar alla men bjuder på en hel del skoj för den som är på humör. Distribuerades av Troma som lanserade filmen på Cannes filmfestival med en nästan två meter lång kondom med huggtänder.
7. Malefique (2003)
Mer bisarrt från Frankrike. En intelligent, oförutsägbar fantasi om fyra fångar - en medelklasspappa, en äldre bibliotikarie, en efterbliven psykopat och en transsexuell kvinna - som delar fängelsecell. De finner en mystisk bok om svart magi och hoppas den kan vara deras väg ut. Men dess förödande krafter leder snart till ond, bråd död. Bisarr film kräver fokus och tålamod men liknar inget du sett inom genren på länge.
Streama på Netflix.
8. Martyrs (2008)
Intressant, bisarr rysare om forskare som använder minst sagt tveksamma metoder i sina människoexperiment. En flicka (Mylène Jampanoï) som överlever ett av dessa bestämmer sig för att hämnas som vuxen. Obehaglig och skrämmande men halvvägs gör filmen en helomvändning och utvecklas till knappt uthärdlig tortyrporr. Stämplad som en del av rörelsen New French Extremity och fick många i publiken att lämna salen när den visades under en fransk filmmarknad. Håll utkik efter filmskaparen Xavier Dolan (”Jag dödade min mamma”, ”Hjärtslag”). Nyinspelad i USA 2015.
Streama på Cineasterna eller hyr/köp på SF Anytime och liknande tjänster.
9. Speak No Evil (2022)
Om du ännu inte sett den dansk-nederländska föregångaren till den nya Blumhouse-rysaren så är det på tiden - men gör dig beredd på nattsvart, obehaglig feelbad-skräck. Här möter danskt par (Morten Burian, Sidsel Siem Koch) med dotter en nederländsk familj på på utlandssemester. När de blir hembjudna till nya vännernas stuga i Nederländerna uppstår konstig stämning av den otrevliga sorten. Torr humor om obekväma situationer mynnar så småningom ut i ren, skär terror och final som är svår att skaka av sig. En av 2022 års allra bästa skräckfilmer.
Hyr/köp på SF Anytime och liknande tjänster
10. Vem kan döda ett barn? (1976)
Ett återkommande tema i skräckfilmer, inte minst europeiska - åk inte på utlandssemester. I denna spanska kultklassiker är det ett brittiskt turistpar (Lewis Fiander, Prunella Ransome) som anländer till ö vid spanska kusten. Snart upptäcker de att barnen dödat alla vuxna men då är det för sent att fly. ”Children of the Corn” är ingenting i jämförelse med de här läbbiga snorungarna. Obehaglig, våldsam lågbudgetthriller med ett riktigt otäckt slut.