Streamingtips

Skribent

Martin Persson

15 september 2024 | 13:00

Nu på Netflix: Ethan Hawke är riktigt otäck i en av 2022 års bästa skräckisar

Scott Derricksons seriemördarthriller osar 70-tal och lär lämna dig lamslagen av skräck. Ethan Hawke briljerar.
Det finns en plats för mer lättsamma slashers i stil med ”Fredagen den 13:e”, men också för de mer intelligenta och realistiskt förankrade skräckfilmerna.
 
”Longlegs” eller flera av filmerna från studion A24 kommer direkt i åtanke, men även Scott Derricksons gaskramande seriemördarthriller ”Black Phone” från 2022, som på ett snyggt sätt kombinerar känslan från 70-talsskräckisarna, men med en mer vuxen och på flera sätt otäckare ton.
 
”Black Phone” är nästa film från succéstudion Blumhouse och handlar om en pojke som lever under tuffa hemförhållanden. En alkoholiserad, men välmenande pappa och mobbning i skolan. Den enda han har är sin syster. En dag blir han kidnappad av en demonisk seriemördare, spelad av Ethan Hawke, som för honom till ett avlägset hus på hemlig plats. Det enda hoppet är systern som inte ger upp hoppet och en gammal telefon som tycks innehålla spår från mördarens tidigare offer.
 
Vi får börja med den riktiga crowd pleasern. Liksom Nicolas Cage i ”Longlegs” visar Ethan Hawke sitt fulla register här och briljerar i rollen som en galen och oförutsägbar mördare. Vare sig han bär sin bisarra mask eller inte är känner man av hans olustiga närvaro, även när han inte är på plats i rummet. Man lyckas verkligen få till kusligheten och känslan av att tiden är på väg att rinna ut. Hawkes framträdande var tillräckligt för att placera filmen på plats 8 i vår lista över 10 läskigaste seriemördare på film.
 
Filmen ska även ha eloge för sitt briljanta foto och unika stilval. Premissen må bygga på något övernaturliga fenomen, men håller sig ändå till något som, i stora drag, skulle kunna hända. Det är inte helt orättvist att dra paralleller till filmer från Brian De Palma eller Jonathan Demme, eller Osgood Perkins och Ti West i modern tid.
 
Som vår recensent Oskar Möller beskriver i sin fyrstjärniga recension är detta helt klart en av ”samtidens bästa skräckisar”. En utmärkt balans mellan nostalgisk- och nervkittlande stil.
 
 
Se den hyllade och gastkramande skräckfilmen "Black Phone"Netflix nu!
 
| 15 september 2024 13:00 |