Serie

Skribent

Paul Dakwar

7 september 2024 | 13:00

Visste du att... det fanns en tecknad "Beetlejuice"-serie?

Ja! För dig som vill bli omsluten av Tim Burtons galna värld, så finns en tcknad "Beetlejuice"-serie att titta på!
Tim Burton är tillbaka med en sequel till filmen som gjorde honom till ett hushållsnamn: “Beetlejuice”. 
 
Självaste karaktären Beetlejuice (Michael Keaton)  må vara känd som en otrevlig trickster i Tim Burtons filmklassiker, men hans tecknade motsvarighet är mer än bara skräck och spöken. 
 
Ni läste rätt. 1989, strax efter första filmen, sändes en tecknad och barnvänlig TV-serie baserad på Tim Burtons film. Skaparna för serien gick en oväntad och annorlunda väg i kontrast med filmen. De förvandlade Beetlejuice till en nästan älskvärd figur och lät honom utveckla en nära vänskap med Lydia (Winona Ryder), tonårsflickan från filmen.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Serien, som sändes på FOX under fyra säsonger, behöll mycket av den gotiska stilen från filmen, men anpassades till en yngre publik. Istället för den vuxna och något mörka humorn från filmen, satsade den tecknade versionen på slapstick och surrealistiska äventyr i "Neitherworld" – den bisarra och underliga parallella världen som är fylld av galenskap.
 
Serien lyckades kombinera mörk, absurd humor med fantasifulla äventyr och blev en kultfavorit, mycket tack vare Tim Burtons inflytande bakom kulisserna.
 
Den lyckades både hedra originalfilmen och skapa något helt nytt, och dess excentriska stil och berättande banade väg för framtida animerade serier med en mörkare twist.
 
Serien kan inte streamas i Sverige, men finns att se på den amerikanska streamingtjänsten Tubi. 
 
| 7 september 2024 13:00 |