Exklusivt

Skribent

Jonatan Blomberg

18 oktober 2024 | 21:30

Streamingtips: Charmig polisdeckare med övernaturliga vibbar i brittiska "Passenger"

MovieZine snackar med Marvel-skådespelerskan Wunmi Mosaku om hennes nya mysterium i brittiska tv-serien "Passenger".
Wunmi Mosaku har dykt upp i långfilmer som "Fantastiska vidunder och var man hittar dem", "His House" och årets "Deadpool & Wolverine". Men hon är troligtvis mest känd från Marvel-serien "Loki" där hon spelar Hunter B-15 (som ju även dyker upp i Deadpool-filmen) som är en del av TVA och håller koll på de många olika tidslinjerna.
 
Nu är hon aktuell med en avsevärt mindre produktion på hemmaplan i Storbritannien, som utspelar sig i den lilla brittiska byn Chadder Vale. Mosaku spelar polisutredaren Riya som av olika anledningar fastnat i en stad som historiskt sett bara haft problem med försvunna katter och soptunnor. Nu händer det däremot något riktigt mystiskt i och omkring skogen som omger byn - men ingen verkar ta det på allvar förutom Riya.
 
"Passenger" påminner om någon slags mix av den tyska Netflix-serien "Dark", under de avsnitt innan den serien avslöjar sitt stora mysterium, fast i snöiga "Morden i Midsomer"-miljöer. Om du är någon som brukar gilla charmiga polisdeckare som utspelar sig i Storbritannien - så lär "Passenger" utan tvekan fall dig i smaken.
 
I samband med premiären fick MovieZine chansen att snacka lite med Wunmi, om hur det är att växla mellan Marvel och Chadder Vale från en dag till en annan:
 
Wunmi Mosaku i "Passenger" hos BritBox. 
 
Jag har fått kika i förväg på serien och måste givetvis börja med att fråga lite om det lilla polisspåret om svenska Nina Karlsson i "Passenger", var det alltid en svensk rollfigur i den lilla sidoberättelsen?
 
- Haha! Jag vet faktiskt inte varför det blev just Sverige. Men i alla versioner av manuset jag läst så har hon varit svensk!
 
Utöver den lilla Sverige-kopplingen, vad var det som lockade dig till just det här projektet? 
 
- Det började med manuset, för det var en sån härlig läsning. Det var så skönt att läsa något som kändes som att det kunna komma från min egen röst. Med en dialekt från norra Storbritannien och få spela någon från en by i norr. Det är både ett område och en typ av människor jag känner väldigt väl. 
 
- Sedan gillade jag dialogerna, som var så lätta och trevliga att ta sig igenom. Det var både mörkt och lätt på samma gång, skrivet på ett väldigt bra sätt. Andy [Andrew Buchan, skaparen] är en riktigt duktig manusförfattare och jag tror att det är för att han är en så duktig skådespelare i grunden. Han vet vad som är bra repliker. 
 

"Den allra största skillnaden"

 
Rowan Robinson i "Passenger". 
 
Du har även dykt upp i gigantiska produktioner som "Loki" och "Deadpool & Wolverine" på senare tid. Blir det något av en kulturkrock när man hoppar in på mindre produktioner efteråt?
 
- Det blir inte direkt en kulturkrock. Eftersom, lyckligtvis för mig i alla fall, så har Hugh [Jackman] och Ryan [Reynolds] i "Deadpool & Wolverine" samt Tom [Hiddleston] i "Loki" varit så otroligt fina att arbeta med. Och på det sättet känner jag att "Passenger"-gänget levererat på samma fina nivå, för allt handlar ju i slutändan om vilka du jobbar med. 
 
- Den allra största skillnaden annars är ju däremot fördelen med att kunna vara på en stor inspelningsplats i en studio, där du kan kontrollera alla olika förutsättningar. I jämförelse med när man är ute i naturen och ska spela in något i Chadder Vale och du är beroende av vädret. 
 
- Om det börjar regna, snöar eller om det plötsligt blir molnigt när det ska vara solsken eller tvärt om... då får du helt enkelt sätta dig och vänta på att vädret samarbetar med vad som krävs för scenen. Det blir helt enkelt mycket mer tidskrävande och det kostar ju i sin tur en hel del pengar.
 
- Så det är nog den allra största skillnaden. Och nivån på catering! Marvel är överlägsna när det kommer till cateringen, haha! 
 

"Marvel är överlägsna"

 
Tom Hiddleston och Wunmi Mosaku i "Loki" hos Disney+. 
 
Det är genom maten man lockar in de största stjärnorna hos Marvel helt enkelt! 
 
- Haha! I grund och botten så är alla inspelningsplatser rätt lika varandra, det är folket som gör den stora skillnaden. Men om man har tur att hamna med rätt typ av människor, som arbetar på respektfullt, så är kulturen i sig den samma på både stora och små produktioner. Där alla gör sin lilla del under tretton eller ibland fjorton timmar om dagen. Bara man trivs med att gå dit, så faller allt annat på plats.
 
Vi lever under en tid när det släpps mängder av filmer och tv-serier varje vecka. Vad är det speciella med specifikt "Passenger", som gör att tittarna där hemma bör ge just den här serien en chans?
 
- Vi gillar att säga att den här serien passar in i en "super-un-natural" genre. Det är inte en "övernaturlig" serie, men inte en helt vanlig serie heller. För det pågår något väldigt konstigt "under ytan" i den här annars väldigt vanliga lilla byn. Så, jag skulle väl säga att det är vår pitch för varför man ska ge serien en chans! 
 
 
De två första avsnitten av "Passenger" finns nu på streamingtjänsten BritBox här i Sverige, den första säsongen består av totalt sex avsnitt. Båda säsongerna av "Loki" finns hos Disney+ och "Deadpool & Wolverine" går nu också att se hemifrån som digital hyrfilm. 
 
| 18 oktober 2024 21:30 |