Film

Skribent

Alexander Kardelo

7 augusti 2024 | 18:30

Xavier Dolan återvänder till registolen - med skräckfilm

En helt ny genre för den hyllade filmskaparen från Kanada.
Kanadensiske filmskaparen Xavier Dolan har inte regisserat en långfilm sedan 2019 års "Matthias & Maxime". Nu är han dock på väg tillbaka, med en skräckfilm.
 
- Det är något jag skrev innan pandemin, och nu tittar jag på det igen... Det är en genrefilm, en skräckfilm som utspelar sig i 1880-talets Frankrike, berättar Dolan i en podcast.
 
Dolan hyllades som ett underbarn efter filmdebuten "Jag dödade min mamma" (2009), ett manus han skrev som 16-åring. Vidare har filmer som "Hjärtslag" och "Mommy" blivit stora festivalframgångar.
 
Men senare filmer som "Inte hela världen?" (2016) och "The Death & Life of John F. Donovan" (2018) mötte på kritik, och det kan vara vad som fick Dolan att pausa karriären under några års tid. Han berättar vidare om sina filmplaner:
 
- Det är en film som känns som att den ligger långt ifrån mig och mitt liv. Men när jag läser om den inser jag att den handlar om rädslan för att misslyckad, rädslan för att bli nekad eller missförstådd, och svårigheterna i att skapa saker (...) Jag hoppas jag kan lära mig och växa med teman som ligger mig nära om hjärtat men i skräckgenren.
 
Planen är att spela in filmen under 2025, skriver Deadline.
| 7 augusti 2024 18:30 |