Split 2016
Synopsis
Kevin är en man med 23 olika personligheter som känner sig tvingad att kidnappa tre tonårstjejer. Medan de är tillfångatagna så träder en ny personlighet fram - "The Beast".
Info
Originaltitel
Split
Biopremiär
20 januari 2017
DVD-premiär
26 juni 2017
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Universal Pictures
Åldersgräns
15 år
Längd
Inget otäckt så långt ögat når
Någonting i filmen känns emellanåt väldigt rätt, men desto mer blir tyvärr i slutändan bara helt fel. Också denna gång. M Night Shyamalans senaste film, den psykologiska rysaren ”Split” är inte mer än hyfsat sevärd och aldrig riktigt spännande. Dock mobiliseras ett litet hopp i mig om att han faktiskt kan vara på väg tillbaka inom en inte alltför avlägsen framtid.
Jag vet. Jag säger det jämt och jag säger det igen. För jag vägrar helt enkelt tänka mig annat än att skaparen bakom ”Sjätte sinnet”, regissören Shyamalan, inte har något mer att ge. Därför tror jag också envist att han faktiskt en dag ska hitta formen åter. Det pratades om att han skulle ha gjort det nu, i och med ”Split”. Men nej, det har han inte.
Tre tjejer blir tillfångatagna av en psykiskt sjukt man. Kommer hans psykolog hinna räkna ut vad som är på gång innan det är försent?
Det låter som en klyschig rysarhandling och är det också, men Shyamalan lyckas ändå göra detta till något annat än vad som kanske är helt förväntat och man märker att han vill mer än att bara spotta ur sig en ännu-en-i-mängden-rulle. Fast någonstans går han vilse i sin egen ambition och misslyckas på vägen med att ens skrämma sin publik.
”Split” är rätt snygg, kameravinklarna intressanta och redigeringen rakt igenom rapp och effektiv. Dessutom är det välspelat. Framförallt är James McAvoy storslagen i rollen som den schizofrene Kevin och han behärskar samtliga av de drygt 20 personligheter som trängs i hans karaktärs inre med bravur. Likväl är det ingen av dessa som känns tillräckligt obehaglig för att engagera mig som åskådare och även om det är synd om de skräckslagna tjejerna, känner jag inte särskilt mycket med dem. Mest blir jag bara irriterad på deras många gånger ologiska reaktioner och minst sagt tafatta handlande.
Ett stort problem i filmen är att vi får veta för mycket direkt. Det hade blivit mer spännande om man låtit ”sanningen” sippra fram, istället för att leverera den pang på i början. Manuset brister på flera andra håll med, framförallt vad gäller skildrandet av just de tre tjejerna. En av dem får förvisso en något mer gedigen bakgrund presenterad åt sig, men det räcker inte. Varken hon eller ännu mindre de två andra papperstunna personligheterna lyckas locka min medkänsla eller inlevelse och då är jag ändå väldigt lättlockad av mig.
”Split” har en tveksam upp och ner-utveckling, men avslutas till sist med en rätt spännande klimax och, vad man nu ska man kalla det, en typ av tvist. Jag gillar den och blir glad, även om så otroligt mycket annat innan stundvis kändes hopplöst, på gränsen till larvigt och inte alls otäckt, vilket är det minsta man har rätt att hoppas på av en rysare.
Mycket till trots, men kanske också tack vare det sista kruxet, vill jag alltså fortsätta tro att han fortfarande har det i sig, M Night Shyamalan. Det gäller bara för honom att hitta det och sedan få ut det. Så skedde inte denna gång, men skam den som ger upp hoppet om något stort.
Skriv din recension
Användarrecensioner (6)
Jag hade så låga förväntningar att jag verkligen blev positivt överraskad. McAvoy är briljant, stämningen tät. Inte samma nivå som suveräna Unbreakable men definitivt en film som är svår att slita sig från. Ser fram emot Glass. Split får 3/5.
mysig, atmosfarisk pseudovetenskap deluxe som nar M. Night regisserar som bast. Lika bra har inte mr Night varit sedan Nietzscheanska serietidningspastischen Unbreakable fran ar 2000. Han ar en ganska intressant regissor men tydligt, likt en ridley scott, beroende av vilka han jobbar med. macavoy ar ju galet genialisk och manuset valdigt valskrivet.