Uppvaknanden 1990

Drama Biografi
USA
121 MIN
Engelska
Uppvaknanden poster

Synopsis

Dr. Malcolm Sayer är en psykiatriker som experimenterar med medicineringen för att ge tillbaka livet till några patienter som befinner sig i ett katatoniskt tillstånd. Leonard är den första patienten som får den kontroversiella behandlingen, och visar att den fungerar. Uppmuntrad av Leonards uppvaknande, ger Sayer även medicin till de övriga patienterna.
Ditt betyg
3.6 av 353 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Awakenings
Biopremiär
8 mars 1991
DVD-premiär
8 december 1999
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Nordisk Film
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

16 augusti 2014 | 19:00

Robin Williams och Robert De Niro i fantastiskt samspel

Både Robin Williams och Robert De Niro spelar roller otypiska för dem och deras samspel och kemi är fantastiskt. Det är ett starkt, gripande verklighetsbaserat drama med engagerande karaktärer och Penny Marshall undviker noga de sentimentala och övertunga fallgroparna.
Ibland är de starkaste och finaste filmberättelserna de som är tagna direkt ur verkligheten. ”Uppvaknanden” bygger på neurologen Oliver Sacks bok ”Awakenings” som skildrar hur han och hans läkarpersonal försöker hjälpa katatoniska patienter som överlevt en epidemisk sömnsjuka. Med ett nytt läkemedel lyckas de få kontakt med nämnda patienter som vaknar upp efter det tillstånd de befunnit sig i under flera årtionden.

Robert De Niro spelar Leonard, en av dessa patienter som blir den första att vakna upp och därmed får en speciell relation med läkaren, Dr. Sayer (Robin Williams) som brinner för deras sak. Men allt medan Leonard och de andra patienterna återupptäcker livet med alla känslor som det innebär så uppkommer även bieffekter av medicinen och anpassningssvårigheter, och Dr. Sayer kämpar mot högre höns för att få behandlingen godkänd.

Det är två ovanligt lyckade fall av cast-against-type. Favoritkomikern Williams i en allvarlig, lågmäld dramatisk roll befriad från minsta ordvits. Och mästaren De Niro (under den tiden då han med få undantag höll sig till kvalitéfilmer) som en mjuk, genomsnäll manspojke som inte skulle göra en fluga förnär. Båda är fantastiska och har dessutom kemi och samspel som heter duga. Deras finstämda rollprestationer är bland höjdpunkterna i bådas karriärer och deras karaktärers vänskapsband träffar rakt i hjärtat.

Regissören Penny Marshall (”Big”, ”Tjejligan”) behandlar ämnet känslig och lindar in det fint i långsamt briserande drama och mild humor. Hon undviker att göra den för tung eller sentimental utan ger oss istället ett vackert drama med sympatiska karaktärer som är lätta att engagera sig i. Varken Leonard eller Dr. Sayer är felfria men trovärdiga människor man bryr sig om. Det känns att det är en sann historia filmen bygger på.

Det är en gripande och även stundtals filosofisk film om att hitta tillbaka till livet och vad det egentligen innebär. De två huvudkaraktärernas olika kamper – att ge sina patienter värdiga liv respektive leva ett – är minst lika träffande som ett välskrivet avsnitt ur valfri sjukhusserie. Här finns även pålitliga birollsinnehavare som Julie Kavner (Marge Simpsons röst), John Heard och vår egen Max von Sydow. Håll även utkik efter då okända Peter Stormare och Vin Diesel i statistroller.>

Jag såg själv filmen som barn och har återupptäckt den på senare år. En scen som stack och etsade sig i mitt minne är när Leonard, i ett bokstavligen vacklande tillstånd, får besök av den unga kvinna (Penelope Ann Miller) han slumpmässigt träffat flera gånger på sjukhuset och förälskat sig i. Medan hon försöker hålla tillbaka sin rädsla för hans beteende så bjuder hon upp honom till en kort dans i matsalen där de sitter. Det var en av de första filmscenerna jag grät till som barn och den griper tag i mig än idag. Det är en perfekt symbol för resten av filmen och dess budskap om att fånga dagen, något som ofta var ett tema i Williams filmer. Och det här är en av hans bästa.
| 16 augusti 2014 19:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
4
Om ni vill titta på mina videorecensioner kan ni klicka på länken nedan: https://www.youtube.com/user/gunlis1/videos Dr. Malcom Sayer jobbar på ett sjukhus. Han har just fått jobbet och har ansvaret över en avdelning där patienterna har en sak gemensamt: de har alla sedan många år levt i någon form av katatoniskt tillstånd. Men Dr. Malcom är övertygad om att patienterna går att nå fram till och han gör allt i sin makt för att hjälpa dem. Allting förändras när Malcom får tillåtelse att prova ett nytt preparat på en av patienterna… Mycket fin film baserad på verkliga händelser med FANTASTISKT skådespeleri. Att bedöma den här filmen idag ungefär 25 år efter att den släpptes är ganska svårt och kan upplevas som en aningen orättvist. Förutom att ”Awakenings/Uppvaknanden” var lite långsam i sitt tempo och en aningen förutsägbar så var filmen en fullträff!!! I det här fallet gjorde det mig ingenting att filmen var lite sådär ”80′ – 90′-talsseg”. Anledningen till att det fungerade i alla fall var att de scenerna som bromsade upp historien fyllde en annan funktion: komplettera karaktärerna och de kändes inte sådär onödiga och tomma som de kan göra ibland. Men det som verkligen lyfte filmen för mig var skådespeleriet! Jag recenserar bara filmer jag sett för första gången då jag anser att det är det första intrycket av en film som oftast är det rätta. ”Awakenings/Uppvaknanden” var en film som jag velat se länge och nu efter den tragiska nyheten om Robin Williams bortgång så kändes det som en liten hyllning från mitt håll att köpa hans DVD filmer och se de filmerna som jag inte sett. Att skådespeleriet skulle vara bra visste jag. Att det skulle vara så exceptionellt bra som det var blev en riktig överraskning. Robin Williams gör sin karaktär på ett helt fenomenalt vis. Dr. Malcom är introvert och osäker på hur man ska socialisera med människor och detta balanserar Robin Williams perfekt. Om jag jämför med hans karaktär i ”Good Will Hunting” så är psykologen Sean Maguire säker i sig själv, en skillnad som verkligen är påtaglig. Robin Williams var bra, dock så kändes det som att Robert De Niro stal showen en aning… Jag har aldrig sett honom göra den här typen av karaktär tidigare och att skriva mer om detta skulle kunna förstöra filmen så jag väljer att sluta där (men varför fick han inte en Oscar för den här rollen…!!!) Helt brilliant… På grund av de små och få bristerna i filmen så når den inte upp till full pott. Men skådespeleriet och samspelet mellan de olika karaktärerna... wow...! Femman är ruggigt nära!
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu