Film

Skribent

Andreas Samuelson

18 mars 2012 | 14:01

Topp 10: Milstolpar inom film

"The Artist" – en svartvit stumfilm som utspelas på 1920-talet – kom från ingenstans, gjorde succé och har nu vunnit flera Oscars för bl.a. Bästa film. En utmärkt film inte bara om olycklig kärlek utan även om hur ljudfilm revolutionerade i Hollywood.

Samtidigt påminner oss bioaktuella "Hugo Cabret" om hur visuella effekter förbryllade biopubliken under samma period.

Här är andra exempel på filmer som varit banbrytande när de släppts.

Pansarkryssaren Potemkin (1925)

"Gudfadern", "De omutbara" och "Brazil" skulle inte blivit de filmer de blev om det inte vore för detta drama från forna Sovjetunionen vars sekvenser, inklusive den rullande barnvagnen i trapporna, är mer berömda än filmen i sig. Ryska filmskaparen Sergei Eisenstein skildrade en gatudemonstration följd av en polismassaker genom ett fantastiskt montage av 155 olika bilder vilket för evigt förändrade sättet filmer klipptes ihop på.

Metropolis (1927)

En film - den dyraste någonsin när den kom - före sin tid om någon. En referens för näst intill alla science fiction-filmer, där Fritz Lang skapade otroliga, framtidsliknande stadsmiljöer med hjälp av miniatyrer och satte skådespelare på enorma platser tack vare målade bakgrunder (en föraning till blue screen-teknologin). Förutom de nyskapande effekterna så inspirerade även laboratoriumdekoren alla kommande filmer med galna vetenskapsmän och filmens ikoniska kvinnliga robot, spelad av en plastgjutform efter en skådespelerska, var något nytt inom makeup-effekter.

Snövit och de sju dvärgarna (1937)

Walt Disney hade enbart gjort två tecknade kortfilmsserier, Musse Pigg och Silly Symphonies, innan denna spektakulära långfilmsdebut. Rivaliserande filmbolag kallade den "Disney's folly" (Disneys dumhet) och var övertygade om att den riskabla produktionen skulle sänka Disneys varumärke. Filmen - den första animerade långfilmen med USA-premiär och även den första med soundtrack och marknadsföringsmaterial släppt till premiären - kom bli den första i en oändlig serie, populära tecknade filmer. Två (numera förlorade) filmer av argentinska Quirino Cristiani anses vara de första animerade långfilmerna men "Snövit" är den som förändrade barnfilmsindustrin för alltid. Det kan alla som sett Kalle Ankas julafton vittna om.

Trollkarlen från Oz (1939)

Även om den första officiella färgfilmen hette "Cupid Angling" och kom ut 1918 så var det över 20 år senare som läckra färger i form av Technicolor introducerades för den breda i massan med denna klassiska saga som inleds i svartvitt och briljant övergår i färg när vår hjältinna hamnar i titellandet. Man visade även tidigt prov på en specialeffektstornado, gjord med enkla medel (filmklipp från en riktig tornado i kombination med skräp som blåstes med en fläkt), som kom att ligga som grund inför moderna katastroffilmer med mer påkostade - men liknande - effekter.

En sensation (1941)

Liksom flera klassiker så floppade Orson Welles debutfilm, mer känd under originaltiteln "Citizen Kane" när den kom ut men uppskattades som den klassiker den är idag på senare tid. Rent hantverksmässigt var den banbrytande på många sätt då mästerregissören plockade upp flera internationella tekniker - inklusive subjektiv kamera, extrema närbilder, dramatiska ljusändringar, etc. - och presenterade dem för Hollywood. En av de mest inflytesrika filmerna någonsin.

Se klippet på YouTube

Psycho (1960)

En av anledningarna till att Alfred Hitchcock gjorde filmen i svartvitt var för att se om en svartvit, lågbudgeterad skräckfilm kunde slå på bio - till skillnad från alla de dåliga som drog folk. Filmen banade inte bara väg för "Alla helgons blodiga natt" och hela slashervågen där mord kom att bli en huvudingrediens utan utvecklade också thrillergenren med det banbrytande upplägget att skildra historien ur mördarens perspektiv. Blev också första amerikanska filmen som visade en toalett spolas...

Stjärnornas krig (1977)

Innan George Lucas episka trilogy så ansågs science fiction-genren, med undantag för Stanley Kubricks lite udda "2001 - ett rymdäventyr", för en ganska skamfull, B-aktig sådan där kalkonen "Plan 9 From Outer Space" ganska väl representerade filmernas brist på story och välgjorda effekter. Trots en begränsad budget så åstadkom Lucas & co filmhistoria som ledde till en aldrig sinande ström av marknadsföringsprodukter. Filmen kom även att bli den första som tjänade in mer än 300,000,000 dollar, visades med ljudsystemet Dolby Stereo smat första science fiction-filmen att Oscarsnomineras för Bästa film.

Terminator 2 - Domedagen (1991)

Första filmen med Arnold Schwarzenegger som våldsam cyborg var en kultfilm i sig men med del 2 bevisade James Cameron inte bara att uppföljare faktiskt kan överträffa original utan att även att han redan i början på 90-talet, 18 år innan "Avatar", har en extremt god förmåga med specialeffekter. Även i jämförelse med dagens moderna CGI-teknik så är effekterna, bl.a. i form av en läckert, formväxlande metallrobot, en otrolig syn för ögat. Resultatet av budgeten - den första filmen någonsin som kostade 100 miljoner dollar - är tydligt.

Toy Story (1995)

Även om floppen "Bernard & Bianca i Australien" var den första digitalt animerade filmen så öppnade den här Pixar-produktionen helt nya dörrar för tecknad film som den första helt datoranimerade - skapad i datorn genom 3D-program - långfilmen, där varje bildruta tog mellan fyra till 13 timmar att skapa. Efter år av handritade filmer som allt från "Snövit" till "Lejonkungen" så var detta starten på något nytt, både hantverksmässigt och i den vuxenvänliga humorn (filmen blev den första animerade att Oscarsnomineras för Bästa manus).

Matrix (1999)

Okej, uppfinnandet av tidsfrysareffekten kom åratal innan syskonen Wachowskis hypade blockbuster och inspirationen från japansk manga som "Ghost in the Shell" var knappast diskret men filmen tog teknik inom science fiction till en helt ny nivå där uttänkt mumbo jumbo-story kombinerades med sanslöst snygga actionsekvenser som inte bara gav upphov till en helt ny ras av nördiga fans utan till och med en ny religion!

Bubblare:

Jazzsångaren (första ljudfilmen)
Hajen (första blockbustern)
2001 - ett rymdäventyrTron
Jurassic Park
Den osynlige mannen
Resan till månen
Den andalusiska Hunden
Det stora tågrånet
The Lost World (1925)
Akira
Freaks
Mannen från Mars
Night of the Living Dead
Rocky
Videodrome
När lammen tystnar
Nationens födelse
King Kong
Avgrunden
Ung rebell
Diktatorn
Taxi Driver
Nosferatu
Blade Runner
Borta med vinden
Ben-Hur
Gudfadern
Avatar
Rädda menige Ryan
Memento
Pulp Fiction
Short Cuts
Clockwork Orange
WarGames
Office Space
Varulven
Antz

| 18 mars 2012 14:01 |