Stjärnornas krig 1977

Stjärnornas krig poster

Synopsis

Prinsessan Leia från planeten Alderaan har fångats av Imperiets mest fruktade man; Darth Vader. Droiderna C-3PO och R2-D2 flyr till ökenplaneten Tatooine, där de hamnar i bondpojken Luke Skywalkers ägo. R2-D2 är programmerad att ta kontakt med Jedi-riddaren Obi-Wan Kenobi och därför kommer de i kontakt med eremiten Ben Kenobi, som visar sig vara just Obi-Wan. Sällskapet tar sig till rymdhamnen Mos Eisley, och hyr piloten Han Solo och hans wookie-kollega Chewbacca för att ta sig till Alderaan.
Ditt betyg
4.0 av 2,857 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Mats Karlsson

4 maj 2014 | 14:30

Ett fantastiskt rymdepos

George Lucas rymdhistoria är ett oförglömligt mästerverk som än idag är oöverträffad. Det blev dessutom ett välbehövligt startskott på en ny science fiction-era.

George Lucas, som i början av 70-talet var en ganska anonym filmmakare med enbart "THX 1138" i bagaget, började sälja in sin innovativa filmidé till filmbolagen, men blev tvungen att hoppa emellan och göra "Sista natten med gänget" innan han lyckades sälja "Star Wars" till Fox. Resten är historia. Ja, rymdhistoria.

Den nu välkända sagan handlar om bondpojken Luke Skywalker någonstans i galaxen som får droiderna C3PO och R2-D2 i sin ägo. Det resulterar snart att den unge Skywalkers liv tar en helt ny vändning där det tråkiga bondlivet byts ut mot ett sagolikt rymdäventyr.

När filmen gick upp på biograferna 1977 fick biobesökarna ta del av något de sent skulle glömma. Den berömda öppningsscenen där vi får se det stora moderskeppet äntra bioduken genererade ett öronbedövande sus i salongerna, man hade nämligen aldrig upplevt något liknande i biostolarna. De visuella effekterna, som på den tiden var handgjorda, var så pass övertygande att närvarokänslan blev total. Inte helt oväntat kammade filmen hem Oscarsstatyetten för Bästa specialeffekter, men gick även segrande ur striden i fem andra kategorier.

Den Oscarsbelönade musiken, signerad John Williams är lika fantastisk och pampig idag som när den uppfattades av filmvärlden 1977. Få musikstycken är lika välkända och synonyma med en specifik film som Star Wars Theme. Men helt okänd är förstås inte Williams hårresande Imperial March. Den pampiga musiken kan få vilken filmnörd som helst att ställa sig i givakt och njuta. Ja, jag är en av dem.

"Stjärnornas krig" presenterade många nya blivande stjärnor i Mark Hamill, Carrie Fisher och givetvis Harrison Ford. Den sistnämnde blev som vi alla numera associerar med en viss Indiana Jones. Skådespelarna gjorde sina jobb med bravur, men den vassaste prestationen står Alec Guinness för, som gestaltar den pensionerade Jediriddaren Obi-Wan Kenobi. En magnifik rollprestation som fortfarande ligger mig varmt om hjärtat.

Ärkeskurkarnas ärkeskurk Darth Vader gestaltas av David Prowse som lite snöpligt fick sin röst ersatt av fenomenale James Earl Jones. Än idag ryser kroppen av välbehag när hans mörka men karismatiska stämma når mina öron. Ett väldigt kontroversiellt beslut att byta röst utan att ens informera Prowse, men Earl Jones röst regerar. Så enkelt är det.

Det blev dock en lång och tuff resa för nykomlingen George Lucas som fick slita ont för att kunna slutföra projektet. En av de tuffaste utmaningarna var att få till alla effekter som resulterade i att han blev tvungen att starta ILM (Industrial Light and Magic). Men alla fysiska och psykiska ansträngningar var definitivt värd mödan, för mer salig av att se ett sådant här makalöst science fiction-fantasyäventyr går inte att bli. Filmutvecklingen tog ett rejält kliv framåt tack vare unge Lucas innovativa rymdprojekt som gav kraft till många filmmakare drömmar om vad som var möjligt att göra.

Få filmserier har levererat så många citat som än idag lever kvar hos både filmnördar och vanliga biobesökare. Det mest klassiska av dem alla är givetvis "May the force be with you", men min personliga favorit har alltid varit och kommer alltid att vara "I find your lack of faith disturbing" som levereras av James Earl Jones. Maken till nedvärderande men samtidigt auktoritär replik finns inte.

Trots de starka replikerna i denna film kommer Lucas aldrig få pris för superb dialog. Det är något som väldigt många har kritiserat honom för, inklusive hans egna skådespelare, framför allt av den på den tiden mest välrenommerade och skickligaste i skådespelartruppen, den ovan nämnda Alec Guinness. Det var delvis därför som Alec Guinness helst ville glömma hans egen medverkan i "Star Wars", något som Lucas själv givetvis förnekar. Kenobis öde i filmen förhandlade Guinness fram med Lucas med motiveringen att det skulle göra hans karaktär starkare, men i själva verket var den stora anledningen var att han ville absolut inte yttra fler avskyvärda och banala repliker. Men trots hans negativa åsikt om sina repliker levererade han de mest betydelsefulla replikerna i filmen. Något som exempelvis Peter Mayhew (Chewbacca) inte kan skryta med och självklart inte heller som jag tidigare nämnde, stackaren David Prowse vars röst ersattes av James Earl Jones. 

Trots alla oenighet och kontroversiella konflikter med detta filmprojekt så har vi idag resultatet av något unikt och fantastiskt som har hedersplatsen i min bokhylla, och det är nog större chans att vinna på Lotto än att vi får se någon film som kan åstadkomma likvärdig genomslagskraft som "Star Wars". Jag vill inte ens tänka på hur dagens filmindustri hade sett ut utan detta fantastiska mästerverk. Jag tänker inte se om filmen idag, men kan mycket väl göra det imorgon, i övermorgon och dan därpå och dagen därefter och vem vet kan även tänkas bli ännu en gång innan veckan är till ända. Om jag gillar "Star Wars"? Jodå, den är väl något vassare än valfri Adam Sandler-komedi.

Recensionen publicerades för första gången i februari 2012.

| 4 maj 2014 14:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Stjärnornas krig
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu