Supersnuten Johan Falk har klivit fram ur skuggorna. Nio år efter den senaste filmen "Johan Falk - Slutet" fortsätter skaparen Anders Nilsson på berättelsen, nu i egenskap av debutförfattare. I dagarna släpptes romanen "Johan Falk - Slutet var bara början" som återser rollfiguren i nutid, i ett nytt Sverige.
Tre böcker ska det bli, till att börja med. Efter det hoppas Anders Nilsson få till en fjärde säsong med nya Johan Falk-filmer. Om allt går vägen.
- TV4 är jätte-på, och de har varit det hela tiden. Men de går aldrig in med hundra procent av pengarna, utan man behöver andra finansiärer. Och ska man göra en uppföljare efter nio år, det blir inte det lättaste att få internationella pengar. Jag tror chansen är 50/50. Men vi vet inte, säger han i en exklusiv intervju med MovieZine.
Sista filmen slutade med frågan: är Johan Falk död eller inte? Nu vet vi att han överlevde. Vad har hänt när vi kommer in i hans liv i början av boken?
- Vi avslutade filmserien medvetet med en gåta. Men vad hände sen? Och hur exakt gick det till efter det sista skottet som avslutade sista filmen? Boken tar vid nio år senare. Alla filmer inklusive boken utspelar sig i vår tid. Det händer saker, flera mysterier dyker upp, som tvingar Johan Falk att komma tillbaka mot hans vilja.
- Han kommer tillbaka till ett Sverige han inte känner igen. Vi får följa Johan Falk och karaktärerna vi lärt känna, plus nya karaktärer, i det här nya Sverige. De möter den nya kriminaliteten som till många delar består av unga människor med maskingevär. Det är en ny värld med mycket skjutningar. Och ett Europa i krig. Det här påverkar polisarbetet, det påverkar gangstrarna.
- Vi får möta den äldre generationen så att säga, Johan Falk och Seth Rydell och de andra, när de möter det nya - dels yngre gangsters och dels en ny typ av kriminalitet. Men det handlar fortfarande om infiltratörer, informatörer och specialpolisarbete, inte en massa utredningar.
När du skriver Johan Falk-historier, hur mycket påverkas du av nyhetsrubriker och vad som händer ute i världen? Eller är det snarare så att verkligheten kommer ikapp fiktionen?
- Det är båda delarna. Ibland skriver jag saker som sedan dyker upp i verkligheten, det har hänt genom alla 20 filmerna. Men den enskilt största orsaken till att fortsätta Johan Falk, det är att det är en ny värld och ett nytt Sverige. Vi har något nytt vi kan skildra via Johan Falks ögon.
- Jag sitter ju varje morgon och kollar hur det går i kriget där nere. Jag är alltid intresserad av verkligheten.
Det här ska bli tre böcker, säger du. Hur mycket har du skrivit på de två kommande?
- Storyn på tvåan är i stort sett färdig. Och jag vet vad trean ska handla om.
"En ny säsong är redan färdigskriven"
Många undrar såklart: blir det fler Johan Falk-filmer? Anders Nilsson ger en försiktig men hoppfull uppdatering:
- Grejen är att när vi började inse att vi skulle göra något nytt, när det började bli en ny värld - och det här var innan invasionen av Ukraina... så började vi utveckla en säsong 4. Vi har faktiskt en hel säsong färdigskriven.
- Jag tänkte hela tiden att den första filmen skulle bli det som numera är den här boken. Men så insåg vi att "det kommer bli för dyrt". Det fanns också en känsla av att det kunde bli lite långt som ett första avsnitt på tv. Boken drar mer åt ett mysterium innan vi hamnar i GSI:s värld. Så jag kan förstå att TV4 ville ha det på ett annat sätt. "Okej, kan man skriva böcker på det istället?" tänkte jag.
- TV4 vet det och Bokfabriken vet det: det jag skriver nu kommer inte bli film. De här tre böckerna utspelar sig efter den tredje säsongen i realtid, alltså nio år senare. Om vi får igång de andra filmerna - och det är en finansieringsfråga - då startar de efter den tredje boken.
Och då blir det med Jakob Eklund och de andra som kommer tillbaka i samma roller?
- Vi har pratat med alla skådespelarna, så det är tanken. Absolut.
Även Joel Kinnaman?
- Det beror på om den karaktären dyker upp (skratt).
Det är ganska häftigt när man tänker på vilka talanger som du har upptäckt. Joel som åkte till Hollywood, Charlotte Brändström som regisserar "Sagan om ringen"-serie, Richard Holm som gör succé med "Avgrunden"...
- Jakob (Eklund) och Marie (Richardson) var inte kända innan "Noll tolerans", det var Peter Andersson som var känd från "Aspiranterna". Vi hade en ljudtekniker som hade jobbat med Ace of Base men aldrig gjort film innan. Han har nu gjort Bond. Och vår b-fotograf på "Noll tolerans" är ju Linus Sandgren som senare vann Oscar för "La La Land".
"Noll tolerans" - filmen som blev startskottet för den populära actionserien
Jag skulle gärna höra historien om hur "Noll tolerans" (1999) blev till. Hur började hela Johan Falk-resan för dig?
- Det började med att jag och min granne, Björn Carlström, ville göra thrillers. I Stockholm sa producenterna: "Det går inte att göra såna filmer. "Mannen på taket" har gjorts en gång, det kommer inte gå att göra igen".
- Sen fick de igång "Jägarna" efter mycket om och men. Jag hade då gjort b-film med Mats Helge Olsson. Jag åkte upp till Stockholm och träffade en "Jägarna"-producent vars pappa var kriminalkommissarie. Han berättade att "svenska polisfilmer är inte som i verkligheten, ska vi inte göra Sveriges första riktiga polisaction?"
- Så började vi skriva på "Noll tolerans". Med planen att göra det så nära verkligheten vi kan. Vi plockar ut de bitarna som är oerhört dramatiska i verkligheten. Och det ledde till att allt fler ville prata med oss: både poliser och folk från den kriminella sidan kom med idéer. Vi byggde vidare på idén att inte göra utredande filmer, alltså Agatha Christie-modellen där man hittar ett lik i biblioteket och ska lösa mordet. Utan det handlar om konfrontationer med de kriminella. Spelet dem emellan.
- Redan från början hade vi en som av informatör i "Noll tolerans". Men det byggde vi ut ännu mer i film fyra, när vi hade lärt oss att poliser använder vanliga personer som agenter.
Snart är det 25 år sedan Jakob Eklund spelade Falk för första gången i "Noll tolerans".
Det är svårt att få folk att kolla på svensk film. Ändå har Johan Falk fått en väldigt stark fanskara. Vad tror du det beror på? Och vad tycker du att Filmsverige saknar - varför gör vi inte mer i actiongenren?
- Det kan låta fånigt, men vi har hela tiden sagt att "det ska vara världsklass".
- När Nordisk Film sammanfattade siffrorna för alla filmerna år 2015 såg man att det här var den mest framgångsrika filmserien i modern tid i Sverige. Dels är det svårt att göra action. Det är inte många som har gjort det. Jakob Eklund sammanfattade det bra: "Det är många som inte tar det på allvar när de filmar". Därför är det väldigt få som har kunskapen.
- Det andra är att det här är den enda serien där man får se båda sidorna. Det är inte bara en massa ryska skurkar. Utan vi går in i deras kök och får se hur de är med barnen, och så vidare. "The Wire" har gjort det, men jag kan inte påminna mig om att det gjorts i Sverige. Här är poliser mot kriminella - det är verkligen den ultimata hockeymatchen. Man respekterar varandra, men man är motståndare. Då blir det riktigt intressant!
Boken "Johan Falk - Slutet var bara början" finns nu ute i handeln.