Kombinationen av modern teknik och gammeldags miljöer är många science fiction-älskares våta dröm. Men trots att författare som Mary Shelley, H.G. Wells och Mark Twain skrev tidiga, inspirerande verk så dröjde det till 1980-talet innan genren på riktigt etablerades. Det var då författaren K.W. Jeter (som skrivit uppföljare till ”Blade Runner” och romaner i ”Star Wars”-universumet) som myntade uttrycket när han ville finna ett namn på genren han och hans kollegor skrev.
Upplägget var historier som skapade ett fiktivt förflutet, så som 1800-talsmänniskor föreställde sig framtiden. Med vanliga ingredienser som ångmaskiner och luftballonger har genren sträckt sig från viktoriansk miljö till alla möjliga tidsåldrar. Vid sidan av litterära verk och TV-serier så har steampunken under åren frodats i diverse filmer som utforskat den spännande genren. Här är elva av de bästa steampunk-filmerna.
1. Guldkompassen (2007)
Den efterlängtade filmatiseringen av Philip Pullmans bok fick ett oförtjänt svalt mottagande av såväl publik som kritiker. Den planerade franchisen uteblev men som ett original är det ett klart sevärt familjeäventyr. Steampunk-fans kan finna mycket glädje i berättelsen som utspelas i en alternativ viktoriansk miljö full av spännande tekniska prylar och maskiner, inklusive titelkompassen och även några små klockinsekter.
2. Skattkammarplaneten (2002)
Orättvist mest ihågkommen som en av filmhistoriens största floppar, den här tecknade Disney-filmen förtjänade bättre. En fyndig variation på Robert Louis Stevensons klassiker ”Skattkammarön” där pirater har mekaniska proteser istället för träben och befinner sig i rymden istället för på havet. Kul kombination av futuristiskt och upptäcktsresornas epok som fick många att bli nyfikna på steampunk.
3. Sky Captain and the World of Tomorrow (2004)
Egentligen mer besläktad med steampunkens kusin, dieselpunk, men här finns fortfarande viktiga ingredienser som kvalificerar. Inte minst utspelas den i en alternativ, historisk tid – i detta fall andra världskriget – som utrustats med framtida teknologi. Var en av de första filmerna som spelades in helt med skådespelare mot en digital bakgrund. En storsatsning som floppade men uppnått välförtjänt kultstatus på senare år.
4. Sherlock Holmes (2009)
I den första (och klart överlägsna) filmen av Guy Ritchies actionspäckade variant av Arthur Conan Doyles klassiska karaktär är Robert Downey Jr. en fröjd i titelrollen. Men underhållningsvärdet höjs nämnvärt av att inkludera teknologi långt före sin tid i 1800-talets London. Det blir inte mindre steampunk av de grådaskiga färgerna och att förlägga scenariot till den industriella revolutionen full av ångmaskiner.
5. April och den otroliga världen (2015)
Ett sentida men definitivt sevärt bidrag till steampunk-genren som utspelas i ett väldigt alternativt 1930-talets Europa. I det animerade, prisbelönade och franskspråkiga äventyret ger sig en flicka med sidekicks ut för att finna vetenskapsmän som försvunnit. Även träd försvinner vilket resulterar i att världen blir beroende av ånga och människor tvingas leva med gasmasker, ett väldigt steampunk-vänligt element.
6. Det fantastiska äventyret (1958)
En riktig klassiker inom genren och en av de första steampunk-filmerna, innan själva uttrycket etablerats. Den tjeckiska filmen bygger på flera olika verk av Jules Verne, en av steampunkens tidiga pionjärer, och följer en vetenskapsman och hans assistent som kidnappas av pirater. Här finns allt från ångbaserade maskiner som skepp, ubåtar och flyg i kombination med den passande viktorianska miljön
7. Lemony Snickets berättelse om syskonen Baudelaires olycksaliga liv (2003)
Jim Carrey i all ära men den riktiga stjärnan i den här barnboksfilmatiseringen är den läckert mörka, gotiska estetiken. För att behålla böckernas dystra stämning har steampunk-typisk kostym och scenografi använts. Historien om titelsyskonen som försöker fly från den onde, girige greve Olaf utspelas i en tid som aldrig specificeras vilket resulterar i en spännande blandning av viktorianskt och futuristisk känsla.
8. Brazil (1985)
Den andra delen av Terry Gilliams ”Trilogy of Imagination”, som inleddes med “Time Bandits” och avslutades med ”Baron Münchausens äventyr”. Samtliga filmer har innehållit tydliga steampunk-element men denna kom att bli en av de mest inflytelserika inom genren. En typiskt Gilliam-satirisk kultfilm, denna utspelas i en dystopisk värld där underliga maskiner används för att berätta om världen filmen utspelas i.
9. Det levande slottet (2004)
Steampunk i Studio Gbibli-form! “Spirited Away”-regissören Hayao Miyazakis film är kanske inte så mycket steampunk som boken, ”Trollkarlens slott”, som den bygger på. Men titelbyggnaden anammar genren med gott om spakar och funktioner, och inte minst med den magiska ångan som håller det levande. En slags animerad steampunk-saga om en tonårsflicka som förvandlas till en äldre dam av en häxa.
10. Hugo Cabret (2011)
Mellan sina våldsamma maffiarullar gjorde Martin Scorsese 3D-äventyr av Brian Selznicks succébok ”En fantastisk upptäckt av Hugo Cabret”. Filmen, om en föräldralös pojke som lagar klockor och bor i väggarna på en tågstation, utspelas på 1930-talet. Med det sagt finns det fortfarande utrymme för gott om klockverk, ångande tåg och stål som på diverse sätt kommer till liv.
11. De förlorade barnens stad (1995)
“Delikatessen”-regissörerna Marc Caro och Jean-Pierre Jeunet följde upp sin bisarra kannibalkomedi med den här härliga fantasin. Storyn följer en galen vetenskapsman som kidnappar barn för att stjäla deras drömmar. Här injicerar man försiktigt en viktoriansk miljö och presenterar den för en rad avancerade, tekniska prylar och koncept. Och den har en fransktalande Ron Perlman!
Vilka steampunk-filmer är dina favoriter?