Få film-franchiser har gått igenom en sån berg- och dalbana som X-Men. Den första sågs som revolutionär och en av de första superhjältefilmerna som vågade vara mer realistisk och mörk. Den senaste, "X-Men: Apocalypse" sågs som något av ett fiasko, men inte lika mycket som "X-Men: The Last Stand". Nu är det dags för nästa installation med bioaktuella "Dark Phoenix". Det firar vi genom att åka tillbaka i tiden för att titta på 11 saker du förmodligen inte visste om X-Men.
James McAvoy rakade huvudet i onödan
När James McAvoy fick rollen som Charles Xavier inför “X-Men: First Class” var han så pass påläst att han visste att Charles är flintskallig. Så han gjorde det han trodde var rätt. Han rakade av allt sitt hår. När han kom till första inspelningsdagen så förklarade regissören att Xavier inte är flintskallig i början. Därför kan vi se McAvoy med peruk genom hela filmen.
Russel Crowe kunde ha varit Wolverine
Crowe var Bryan Singers förstahandsval, men han tackade nej. Anledningen var att han redan höll på att göra “Gladiator” och hans karaktär Maximus var redan förknippad med vargar. Crowe var rädd att han skulle bli förknippad som Mr. Wolf eller liknande om han hade två varginspirerade roller. Ridley Scott valde sedan att klippa många av vargscenerna i “Gladiator”, så kanske passade han i onödan. Han rekommenderade istället sin kompis Hugh Jackman. Dock var rollen redan tillsatt med Dougray Scott, men lyckligtvis skadade han sig, och Jackman blev Wolverine med hela världen.
Wolverine kunde ha haft ett mindre skräckinjagande namn
När Wolverine skapades fanns det flera förslag på vad han skulle heta. Ett förslag som nästan blev verklighet var “Badger”, alltså “Grävling”. De bestämde sig till slut dock för att de ville ha en större gnagare som namn, och därav slutade det med “Wolverine” som betyder “Järv”. Plus att det låter mycket coolare.
Vad kallar man en mutant som skjuter guldbollar?
X-Men har haft många medlemmar genom åren, men förmodligen ingen så konstig som Goldballs. Vad var hans superkraft? Han sköt guldbollar från sin kropp, såklart. Man vill ju inte riskera att förvirra läsarna.
Varför X-Men?
Vad kallar man egentligen ett gäng superhjältar med muterade gener? Från början var förslaget “Merry Mutants”, men Marvels redaktörer var inte helsålda på det. Stan Lee föreslog sedan “The Mutants”, vilket inte heller det gick hem. I första serietidningsupplagan säger Professor X att teamet har krafter som normala människor inte har, alltså blev de kallade “X-Men, for Ex-tra Power!”
Research är förbjudet!
Under inspelningen av “X-Men 2” var Bryan Singer noggrann med att skådespelarna följde hans manus. Det gick till den graden att de som spelade X-Men inte fick läsa X-Men-serietidningar. Hugh Jackman har avslöjat att det slutade med att de blev så nyfikna att de läste dem i hemlighet och skickade serietidningaarna genom dörrarna till varandras trailers utan att Singer fick reda på det.
Research är givet!
I den uppkommande “X-Men: Dark Phoenix” ser vi Sophie Turner gestalta Jean Grey som får problem med sina krafter och går över till den mörka sidan. För att förbereda sig inför rollen bad regissören Simon Kinberg henne att studera mental ohälsa. Framför allt ville han att hon skulle forska om schizofreni och se hur det kan påverka en människa. Allt för rollen.
Wolverine + Spiderman blev nästan verklighet
“X-Men”-producenterna ville verkligen vara inblandade i Sam Raimis “Spiderman”. De pushade för att få Hugh Jackmans Wolverine att vara med i en liten cameo i filmen. Problemet var att den dagen det passade bäst, när “Spiderman”-teamet spelade in i New York och Jackman var där samtidigt, hittade de inte Wolverines dräkt. Snopet. I serietidningarna har de stött på varandra flertalet gånger, så vi kanske får nöja oss med det.
Mutanter säljer bra
Serietidningen “X-Men #1” är den mest sålda serietidningen genom tiderna med över sju miljoner kopior.
“X-Men” gjordes under stor stress
Tanken var att “X-Men” skulle släppas runt jul år 2000, men så blev det inte. Fox hade en annan storfilm på gång det året, “Minority Report”, som blev framskjuten. Då saknade Fox en stor sommarblockbuster, och man bestämde sig för att låta “X-Men” ta över sommarplatsen, vilket gjorde att filmen behövde spelas in och efterproduceras på endast nio månader. Det gick ju rätt bra ändå får man säga.
Stackars Jennifer Lawrence
När Jennifer Lawrence tog över som Mystique i “X-Men: First Class” är det oklart ifall hon visste vad hon gav sig in på. Sminket som krävs för att efterlikna den blåa kameleonten kunde ta upp emot 8 timmar att applicera. Hon har nämnt i flera intervjuer sedan dess hur jobbig processen är.