I en tid som denna är det viktigt att försöka minnas Paris som kärlekens stad. Här är några av de bästa filmerna som utspelas i Frankrikes vackra huvudstad.
"Paradisets barn" (1945)
Oscarsnominerad romantik jämförd som Frankrikes motsvarighet till ”Borta med vinden”. En vacker men iskall kurtisan uppvaktas av fyra män i den här tidiga klassikern med praktfulla miljöer och pampiga rollprestationer. Utsedd till tredje bästa franska filmen av Time Out.
"Den röda ballongen" (1956)
Klassisk kortfilm som vann mängder av priser, inklusive Grand Prize i Cannes och Oscarsnominerades för Bästa manus. Briljant simpel historia om en liten pojke och hans röda ballong under en dag i Paris. Dialogbefriad och med ett fint soundtrack som vägleder oss i berättelsen.
"Jules och Jim" (1962)
En av den nya franska vågens starkaste filmer, François Truffauts filmatisering av Henri-Pierre Rochés självbiografi skildrade träffsäkert hur en vänskap mellan titelkaraktärerna överlever både första världskriget och rivaliteten över en kvinna (franska stjärnan Jeanne Moreau i en av sina största roller).
"Playtime" (1967)
Jacques Tatis tredje film om den besynnerliga herr Hulot är en härlig hyllning till ett surrealistiskt Paris full av udda reflektioner och symboler. Ett bildskönt komiskt mästerverk som är ett måste både för älskare av Tati och hans magnifikt skildrade huvudstad. På sjätte plats över Time Outs 100 bästa franska filmer.
"Mamman och horan" (1973)
Filmen ansedd (av Time Out) som andra bästa franska filmen någonsin skildrar en av vita dukens mest välutvecklade och spännande triangeldramer - och trekanter. Trots lång speltid och mer snack än action så är det en extremt intelligent och spännande satir kring den franska nya vågen.
"Diva - dödligt intermezzo" (1981)
Jean-Jacques Beineix (senare känd för ”Betty Blue - 37,2 grader på morgonen”) gjorde en häftig, färgstark debut med den här romantiska film noir-thrillern om en brevbärare som fantiserar om att få ihop det med en operasångerska men istället blir jagad på grund av ett kassettband han spelat in.
"Frihet - den blå filmen" (1993)
Den första i Krzysztof Kieslowskis franska revolutionen-inspirerade färgtrilogi är troligen den bästa. Juliette Binoche är fantastisk som kvinnan som efter att ha förlorat familjen i en bilolycka och inte vågat begå självmord flyr sin herrgård på landet för ett nytt liv i Paris.
"Medan vi faller" (1995)
En av de starkaste, obehagligaste 90-talsfilmerna skildrar med svartvitt foto och skrämmande genuinitet det tragiska förfallet bland franska förortsungdomar. Dessutom är Vincent Cassel prickfri i sin genombrottsroll som en av tre ungdomar med en vendetta mot polisen under ett hektiskt dygn i förorten.
"Amelie från Montmartre" (2001)
Jean-Pierre Jeunets comeback inom fransk film är en av sin tids mest egna, personliga filmer. En riktig smällkaramell av färger, känslor och fyndiga idéer under vår hjältinnas behov av att hjälpa andra men även den egna jakten på kärleken. Ett Paris skildrat med ett värme och ett stort, dunkande hjärta.
"Trion från Belleville" (2003)
Under en tid då animerad utvecklas digitalt så har den här finstämda sagan gått den gamla, hederliga vägen med tydliga karaktärer i kombination med en rejäl dos charm och värme. En riktig pärla om dam som tar hjälp av sång-och-dans-trio för att hitta sitt kidnappade barnbarn.
"Bara en dag" (2004)
Richard Linklaters uppföljare till fina kultfilmen ”Bara en natt” utvecklar Ethan Hawkes och Julie Delpys romans nio år senare - lite mognare, lite mer cyniskt, lite mer tragiskt och mycket intimare. Såväl gripande som underhållande dialog genom Paris vackra gator.
"Paris Je T’aime" (2006)
18 filmer av 20 olika regissörer, alla olika bra men ingen ointressant. Bland höjdpunkterna finns bröderna Coens ”Tuileries” där Steve Buscemi blir indragen i ett kärlekspars dispyt, Tom Tykwers ”Faubourg Saint-Denis” om en blind mans kärlekshistoria med Natalie Portman och Alexander Paynes ”14ème arrondissement” om en amerikansk turist.
Vilka Paris-filmer saknar du på listan? Tipsa nedan.