Film

Skribent

MovieZine

5 januari 2018 | 16:00

13 skräckfilmer att se fram emot 2018

Skräckfilmsåret 2018 är här, och vi kommer bland annat att bjudas på en film om creepypasta-legenden Slenderman, en nytolkning av klassikern "Halloween" samt den allra första X-Men-rysaren.
Majoriteten av skräckfilmerna som har svensk premiär under 2018 är uppföljare på redan befintliga rysare; vi ser också en reboot av kanske den mest klassiska av de alla - "Halloween", samt ett gäng helt fristående thrillers där den ena är mer lovande än den andra. Vad sägs om filmen "The New Mutants", som sätter X-Men-universumet i en skräckkontext? Eller kanske Jason Statham som slåss mot en gigantisk förhistorisk haj i filmen "The Meg"?
 
 

1. Insidious: The Last Key (5 januari)

 
De två första filmerna i "Insidious"-franchisen kretsade kring familjen Lambert, där det långsamt uppdagades av pappan Josh Lambert varit besatt av en demon sedan barnsben. Samma demonolog, Elise Rainier (spelad av Lin Shaye) som hjälpte Josh bli av med den gamla spökkvinnan som terroriserade honom, återvänder nu i en prequel. Den här utspelar sig i Elise Rainiers barndomshem. Och gissa vad? Det är hemsökt.
 
 

2. Tragedy Girls (5 januari)

 
Tonåringarna Sadie (Brianna Hildebrand från "Deadpool") och McKayla (Alexandra Shipp från "X-Men: Apocalypse") har en försmak för allt som vanliga tonåringar gör – och att mörda. De båda bestämmer sig för att kidnappa en seriemördare i syfte att han ska lära dem sina metoder. Låter rimligt. Det kan vara en god idé att mentalt förbereda sig på en hög nivå av gore. ”Tragedy Girls” släpps samtidigt på bio, dvd/bluray och vod idag.
 
 

3. Winchester (februari)

 
I en enorm herrgård utanför San Francisco, med vindlande gångar där renoveringarna aldrig tar slut, utspelar sig filmen "Winchester". Titelrollen spelas av den förnämliga Helen Mirren; Sarah Winchester är en psykiskt instabil arvtagare till en ändlös förmögenhet. Sarahs plan verkar vara att bygga ett enormt, sju våningar högt spökhus med över hundra rum som ingen kommer ut från. Filmen är baserad på en verklig herrgård ägt av Sarah Winchester, också hon arvtagare till en vapenmagnat.
 
Jason Clarke ("Apornas planet: Uppgörelsen") spelar Dr. Eric Price, och fungerar som en rationell, vetenskapligt baserad motpol till Sarah Winchesters spöksnack. Premiär 2 februari i USA och den 23 februari i Norge. Premiärdatum för Sverige ej fastställt.
 
 

4. The Strangers: Prey at Night (mars)

 
I "The Strangers" (2008) fick vi se Liv Tyler tillsammans med Scott Speedman terroriseras av en grupp maskerade personer i en avlägsen stuga i skogen. Tio år senare (!) kommer uppföljaren "The Strangers: Prey at Night".
 
Christina Hendricks ("Mad Men") spelar tillsammans med tv-skådisen Bailee Madison och Martin Henderson ("The Ring", "Everest") en familj, som under en road trip spenderar natten på några släktingars avlägsna husvagnscamping. De blir snart varse om att någonting inte stämmer; det finns nämligen inga gäster på campingen. Plot twist: samma psykopatiska och maskerade trio från första filmen dyker upp och inleder sitt terrorvälde. Biopremiär 9 mars i USA, premiärdatum för Sverige är ej fastställt.
 
 

5. The New Mutants (13 april)

 
Den elfte filmen i X-Men-serien kommer att bli en skräckfilm. Manusförfattarna Josh Boone och Knate Lee har hämtat inspiration från filmer som använder sig av avskärmande platser för att skapa spänning; Boone och Lee pratar bland annat om "Gökboet" (1975), The Shining (1980), "Terror på Elm Street 3 – Freddys återkomst" (1987) och "Breakfast Club" (1985) som stora influenser för filmen.
 
I "The New Mutants", baserad på en serie av Chris Claremont, får vi följa fem stycken unga mutanter som hålls fångna mot sin vilja i en hemlig anläggning. Det visar sig snart att anläggningen de är instängda i håller fler hemligheter än de tidigare anat, och de bestämmer sig för att fly. Det visar sig inte helt oväntat vara lättare sagt än gjort. Av trailern att döma kan den här första X-Men-filmen med skräcktema blir ruggigt bra, särskilt när Maisie Williams ("Game of Thrones") och Charlie Heaton ("Stranger Things") spelar två av de unga mutanterna. Biopremiär 13 april.
 
 

6. A Quiet Place (4 maj)

 
Skådespelaren John Krasinski – förmodligen mest känd som Jim Halpert i amerikanska "The Office" – har skrivit manus, regisserat och gör huvudrollen i "A Quiet Place". I filmen spelar Krasinski, tillsammans med sin riktiga fru Emily Blunt ("Sicario"), fru och make, som tillsammans med sina två barn huserar i ett nedgånget hus i skogen. Låter som en klassisk skräckfilmsplot, inte sant? Saken är den att, precis som titeln avslöjar, lever familjen i total tystnad på grund av ett oklart hot som går till attack vid minsta lilla ljud. Därav teckenspråket och den galet intensiva stämningen, som ett resultat av den märkliga tystnaden, i trailern som du kan se här.
 
Visar det sig att hela filmen följer samma tema som trailern kan det bli en revolutionerande skrämmande upplevelse. Premiär 4 maj.
 
 

7. Slenderman (18 maj)

 
Det finns någonting djupt obehagligt över creepypasta-historien Slenderman, och den blev bara ännu mer obehaglig efter fallet med de två unga tjejerna som försökte mörda sin skolkamrat, för att Slenderman sagt åt dem att göra det. Fallet finns dokumenterat i filmen "Beware the Slenderman" (2016), men nu kommer alltså en spelfilm om den obehagliga, slanka och ansiktslösa figuren.
 
Det finns egentligen inte många detaljer kring filmens handling, mer än att den kommer fokusera på försvinnandet av barn som en orsak av Slendermans närvaro. Fans runt hela världen diskuterar ivrigt hur resultatet kommer att se ut, om man faktiskt borde göra en film om den nästintill kultförklarade figuren och vad filmen kommer handla om. Det får vi se på bio 18 maj.
 
 

8. The Purge: The Island (6 juli)

 
Det verkar onekligen som att 2018 inte gör de senaste åren besviket när det kommer till uppföljare, prequels, remakes och reboots. "The Purge: The Island" är den fjärde filmen i serien, och kommer agera som en prequel till den ursprungliga trilogin.
 
Konceptet är enkelt: i ett framtida USA infaller varje år The Purge, den dagen på året då all kriminell aktivitet, inklusive mord, blir lagligt. Dagen motiveras på grund av den låga arbetslösheten och i stort sett obefintliga kriminella aktiviteten i landet överlag. Mer behöver man egentligen inte veta, de två första uppföljarna utökade det universum som The Purge verkar i, och "The Purge: The Island" sägs ska hantera hur USA kom till den punkten att man tillåter total laglöshet en dag varje år. Biopremiär 6 juli.
 
 

9. The Nun (11 juli)

 
Från början var "The Conjuring" ett riktigt lågbudgetprojekt, som med tiden vuxit till ett riktigt stort skräckuniversum med en uppföljare och en spinoff. Den andra spinoff-filmen i serien (tredje om man räknar kortfilmen The Nurse), "The Nun", regisseras av den tämligen orutinerade brittiske regissören Corin Hardy, vars CV inte direkt är proppfullt av långfilmer.
 
I "The Nun" återvänder den klostergående karaktär som publiken stiftade bekantskap med i "The Conjuring 2" (2016), då filmserien gått nästan overkligt bra rent kommersiellt. Inte mycket är känt om handlingen, men vi vet att filmen kommer utspela sig i Rumänien på 50-talet och följa en mordutredning på en nunna, utförd av en annan nunna, en präst och en lärling. Biopremiär 11 juli.
 
 

10. The Meg (augusti)

 
Frågan är kanske inte om vi behöver ytterligare en hajfilm eller inte, frågan är snarare om vi vill det? Ja, ja det vill vi. Steven Spielberg satte ribban, som bekant, extremt högt med "Hajen" (1975), och sedan dess har vi liksom inte sett någon hajfilm som motsvarat den
 
Jon Turteltabus "The Meg" kanske inte har alla förutsättningar för att komma upp i samma nivå, men handlingen verkar ändå lite kul: en av någon anledning fortfarande levande Carcharodon megalodon – en förhistorisk och utdöd vithaj av enorma proportioner – attackerar en grupp kinesiska forskare som är ute på djupt vatten (he he). Den före detta sjökaptenen och expertdykaren Jonas Taylor, spelad av Jason Statham, kallas in för ett räddningsuppdrag och sätter efter den 21 meter långa hajen för att rädda forskarna.
 
I övriga roller kan vi bland annat se Rainn Wilson och Ruby Rose. Amerikansk biopremiär 10 augusti, det är inte klart när filmen kommer till Sverige.
 
 

11. Cadaver (31 augusti)

 
"Cadaver" utspelar sig på ett bårhus, där en polis som just kommit ut från rehab tar nattskiftet. Det blir snart tydligt att ett ondsint väsen tagit kontroll över en av de döda kropparna i bårhuset, och märkliga saker börjar hända. Filmen är regisserad av den ganska okände holländske regissören Diederik van Rooijen, som tidigare gjort mycket korfilmer och holländska tv-serier. I rollerna ser vi bland annat Shay Mitchell, som hade en roll i den populära HBO-serien "Pretty Little Liars". Biopremiär 31 augusti.
 
 

12. The Little Stranger (21 september)

 
Domnhall Gleeson har varit en av de stora behållningarna i de två nya Star Wars-filmerna. I "The Little Stranger" spelar han Dr. Faraday, vars mor arbetat som husa, vars praktik ligger ute på landsbygden där han lever en stillsam tillvaro. Han blir en dag kallad till en patients hus, ett hus som hans mor arbetat i en gång i tiden. Hundreds Hall har varit i familjens ägo i århundraden, och som sig bör är det hemsökt av en mycket ond vålnad.
 
Allt eftersom Faraday inleder sin behandling inser han att familjen som numer bor i Hundreds Hall har en historia som mer och mer vävs in i hans egen. I övriga roller ser vi bland andra Ruth Wilson ("The Affair") och "The Revenant"-stjärnan Will Poulter. Premiär 21 september.
 
 

13. Halloween (19 oktober)

 
Tillsammans med Freddie Kruegers brännskadade ansikte, Jason Voorhees hockeymask och Ghostfaces nu kultförklarade mask i "Scream"-filmerna är Michael Myers ett av skräckfilmhistoriens mest igenkännbara ansikten. Den intensivt obehagliga masken han bär i samtliga filmer (det finns alldeles för många) visade sig i all sin enkelhet vara helt genial för karaktären Myers.

Jamie Lee Curtis återvänder i rollen som Laurie Strode i "Halloween", som, något förvånande, är regisserad av komediregissören David Gordon Green ("Pineapple Express", "Your Highness", "Eastbound & Down"). Tillsammans med Danny McBride, som varit med i samtliga nyss nämnda Gordon Green-projekt, har de skrivit manus, så man kan bara anta att filmen kommer jobba med någon form av humoristisk vinkel.
 
Gordon Green och McBride har också poängterat att det inte rör sig om varken en reboot eller remake av någon av de tidigare filmerna, utan snarare en direkt fortsättning på den ursprungliga Halloween-filmen "Alla helgons blodiga natt" (1978). För de riktigt insatta kanske Jamie Lee Curtis medverkan i den här filmen kom som en överraskning, då man beslutade att döda karaktären i filmen "Halloween Resurrection" (2002). Det problemet löser man alltså genom att göra nya "Halloween" till en direkt uppföljare till den första filmen. Premiär 19 oktober.
 

Fler läskiga filmer med premiär 2018:

 
"The Open House" (Netflix-premiär 19 januari)
"Day of the Dead: Bloodline" (biopremiär 22 januari)
"Hemsökt" (dvd/digitalt 29 januari)
"Still/Born" (dvd/digitalt 12 februari)
"Cloverfield 3" (biopremiär i vår)
"Truth or Dare" (biopremiär 4 maj)
"The Predator" (biopremiär 3 augusti)
"Venom" (biopremiär 5 oktober)
"A Ghost Story" (dvd/digitalt under 2018)
 
David Johansson
 
Vilka skräckfilmer ser ni mest fram emot i år? Kommentera nedan.
| 5 januari 2018 16:00 |