Film

Skribent

Alexander Kardelo

30 augusti 2014 | 20:00

15 anledningar till att älska filmhösten

Vi guidar dig till höstens mest sevärda biofilmer.
Man vet att det blir en bra filmhöst när både David Fincher och Christopher Nolan släpper nytt! Under den kommande säsongen ska vi också få se två av Philip Seymour Hoffmans sista roller, besöka Midgård en sista gång och möta två älskade dumskallar från 90-talet, tjugo år senare. 

Vi har presenterat höstens svenska filmer, nu riktar vi blicken mot de utländska - varav flera redan är recenserade här på MovieZine. Här är de 15 hetaste titlarna att se fram emot i höst! Klicka på den titel du vill läsa mer om.

A Most Wanted Man (12 september)


Spiondrama. Här gör Philip Seymour Hoffman en stark insats i en av sina allra sista roller, som mannen som jagar terrorister i Hamburg. Ingen "24"-spänning, snarare ett stillsamt och välspelat drama som inte sällan påminner om "Tinker Tailor Soldier Spy" - som också den bygger på en John Le Carré-roman. Anton Corbijn ("The American") regisserar.

The Boxtrolls (12 september)


Stop motion-animerat. Laika är för gemene man mest känt som studion bakom "Coraline och spegelns hemlighet" samt mysrysaren "ParaNorman". Nu är de tillbaka med ännu en kuslig och komisk film för alla åldrar, den här gången ska vi bege oss till staden Cheeseville där små monster bor i lådor och stjäl barn… sägs det, iallafall. Ben Kingsley, Simon Pegg och Nick Frost lånar ut sina röster i den engelska versionen.

100 steg från Bombay till Paris (12 september)


Feelgood. Lasse Hallström, Oprah Winfrey och Steven Spielberg har gått samman och kokat ihop en dramakomedi i "Chocolat"-anda. Det handlar om en indisk pojke som flyttat till Frankrike med sin familj, där de slår upp portarna till en restaurang mittemot en Michelin-belönad lyxkrog. Kulturkrocken utvecklas till fullskaligt matkrig med plats för två skedar romantik.

The Maze Runner (19 september)


Young adult. I genren som skapades av "Twilight" och fortsatte med "The Hunger Games" har nu turen kommit till en grabbig variant av den sistnämnda. Thomas vaknar upp utan minne i en jättelabyrint, där en grupp tonåringar sedan flera år försöker hitta vägen ut. Wes Ball, som länge jobbat med specialeffekter, filmar det spännande upplägget från James Dashners första bok av fyra. Hörde vi ordet franchise?

Boyhood (26 september)


Coming-of-age. Den närmaste svenska översättningen av denna genre lyder "uppväxtsskildring", och en uppväxt har väl aldrig skildrats så som i Richard Linklaters senaste film. Han har följt sina skådespelare i tolv år, och berättar främst om Mason som är 6 när filmen startar. En lång men finstämd historia om ett ordinärt amerikanskt liv, med skola, familjeproblem, kärlek, första fyllan och allt det som hör barndomen och tonåren till. 

Gone Girl (3 oktober)


Thriller. Peppen ökar avsevärt när David Fincher tar sig an ett projekt. Här skadar det inte heller att förlagan, Gillian Flynns roman "Gone Girl", är en unisont hyllad deckare som borde passa "Seven"-regissören som handen i handsken. Ben Affleck spelar maken som misstänks för mord på sin försvunna hustru (Rosamund Pike). 

The Skeleton Twins (10 oktober)


Drama. Om feelbad är godkänd som filmgenre så platsar "The Skeleton Twins" fint där, med historien om två självmordsbenägna tvillingar. Efter att inte ha träffats på tio år finner syskonen Maggie och Milo tröst hos varandra när deras respektive förhållanden krackelerar. Fint spel av Kristen Wiig och Bill Hader som vi annars är vana att se i betydligt mer komiska sammanhang, men även här finns det utrymme för humor och värme.

Wish I Was Here (17 oktober)


Dramakomedi. Missvisande kallad för en uppföljare till Zach Braffs hyllade regidebut "Garden State", men fansen får vad de hoppats på - och väntat på i tio år - när Braff nu släpper sin andra långfilm. Han spelar en avdankad skådis och tvåbarnspappa som försöker få familjelivet att fungera.  Finstämt, rörande och livsbejakande. 

Fury (24 oktober)


Krigsaction. Brad Pitt tar sig an tyska nazister under Andra världskriget, låter det bekant? Nä, det blir nog inte särskilt likt Tarantinos "Inglourious Basterds", men vi hoppas på något lika vasst när David Ayer regisserar. Stjärnspäckad rollista (Shia LaBeouf, Michael Pena, Logan Lerman och Clintans son Scott Eastwood) i historien om sergeant Wardaddy på farligt uppdrag bakom fiendens linjer.

Chef (31 oktober)


Feelgood. Notera trenden, höstens två stora må-bra-filmer handlar om mat. I "Chef" följer vi stjärnkocken Carl Casper som förlorar både sin restaurang och värdighet, men finner ny lycka i en skrotig snabbmatstruck. Jon Favreau har skrivit och regisserat sitt hjärteprojekt, och får stöd av gamla "Iron Man"-vännerna Scarlett Johansson och Robert Downey Jr i gästrollerna. Se den inte hungrig.

Interstellar (7 november)


Science fiction. Christopher Nolans nionde långfilm bör troligen upplevas utan alltför mycket förhandsinfo, och lyckligtvis verkar alla trailers mest teasa oss istället för att avslöja för mycket. Det tackar vi för. Kortfattat handlar det om en rymdresa som ska rädda mänskligheten. Spännande rollista med Matthew McConaughey, Anne Hathaway och Jessica Chastain i täten. Satsa på den största möjliga bioduk du kan hitta.

Dum & dummare 2 (14 november)


Komedi. Har ni saknat Harry och Lloyd? Knäppskallarna från den nu 20 år gamla komedin är tillbaka i vad som utan konkurrens är årets mest emotsedda komedi. Jeff Daniels och Jim Carrey gör sitt bästa för att upprepa skrattfesten, när det visar sig att en av dem har blivit pappa. Stackars barn!

The Hunger Games: Mockingjay - Part 1 (19 november)


Young adult. Tredje filmen av fyra om upproriska Katniss och hennes kamp mot makten i ett framtida USA-liknande samhälle. Vi ser inte minst fram emot att se mer av Philip Seymour Hoffmans karaktär som avslutade senast med en jäkla cliffhanger. Och så är Julianne Moore ombord som president Alma Coin. 

Maps to the Stars (november)


Dramakomedi. På tal om Julianne Moore, är det inte dags för en ny Oscarsnominering snart? Det skulle sitta fint med tanke på hennes fantastiska - och hejdlöst roliga! - insats i David Cronenbergs nattsvarta Hollywoodsatir. Hon spelar en dalande filmstjärna som blir inblandad i en lång rad skumma händelser, när Agatha (Mia Wasikowska) anländer till drömmarnas stad med en hemlig agenda.

Hobbit: Femhäraslaget (10 december)


Äventyr. Även om vinterns filmer kommer avhandlas i en senare artikel, måste vi såklart nämna Peter Jacksons maffiga final. Bilbo Baggins och dvärgarnas resa har kommit till sitt slut, men först ska en drake dräpas, och så var det det där Femhäraslaget… Mikael Persbrandt, som förvånande nog inte gjort någon svensk film i år, spelar återigen Beorn.

Vilka av höstens filmer tänker du inte missa? Kommentera nedan.

Läs också:

| 30 augusti 2014 20:00 |